Znaleziono 506 wyników

Powrót

autor: spaff
14 cze 2026, o 19:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dworzec towarowy

Gazeta Toruńska 1912, R. 48 nr 79

— Tczew. Praco ziemne pod nowy dworzec towarowy rozpoczęto już w najlepsze i postępują raźno naprzód.

Obrazek
16 cze 2026, o 19:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Jakiego konkretnie programu (on-line?), chata AI lub aplikacji mobilnej użyłeś do tego? Opcja bezpłatna czy płatna? Pytam, bo tyle się mówi o możliwościach w tym zakresie (ktoś wykonał nawet tczewską wieżę ciśnień wystrzeliwującą w kosmos niczym rakieta), a jak pytam chaty AI typu GPT, to cała masa...
autor: piozykow
3 sie 2026, o 16:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Chronimy zabytki - interwencje

Spieszmy się kochać zabytki - tak szybko odchodzą....! Z głębokim niepokojem i przykrością stwierdziłem, że zabytkowe ogrodzenie willi burmistrza przy ulicy Kołłątaja zostało wymienione. Zastąpiono je płotem najtańszym z możliwych, pozbawionym jakiejkolwiek wartości. Na szczęście trzy lata temu wyko...
4 sie 2026, o 17:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Nie znam się, więc się wypowiem, można i chyba warto podrążyć temat, choć raczej to nic to nie da, ogrodzenia nie ma.

Chyba ciężko by było wymienić ogrodzenie na coś bardziej dziadowskiego niż to co zamontowano.

W załączeniu dla potomnych kilka zdjęć z Google Streetview.
4 sie 2026, o 17:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bramy Miejskie

Też mam artykuł Wizytacja generalna kościołów katolickich kociewskich i niektórych innych w r. 1765 , ale chyba inna treść i niekoniecznie dotyczy Tczewa. W załączeniu plik *.PDF z artykułem, ale i też z artykułem o Tczewie O dawnym grodzie tczewskim . Miasto Tczew posiadało ongiś również zamek, poł...
autor: piozykow
4 sie 2026, o 19:48
Skocz do działu
Skocz do tematu

Dziękuje - tak nie wiem, jak można wyrzuć na złom tak dekoracyjne i efektowne ogrodzenie?! Jak poinformował mnie Pan Prezydent Powiat sprzedał willę prywatnemu inwestorowi - a ten robi co chce. Pomimo wszystko zgłoszę sprawę do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.