Toplista
Ocena postów
-
- Autor
- Ocena
-
-
Re: "Stary" Cmentarz Katolicki
LukaszB » 8 mar 2020, o 21:11
Uzupełniam zdjęcie nurka z postu LukaszaB (oryginalne nagrobkowe foto)[url=./download/file.php?id=3774&mode=view][img]./download Więcej informacji o nurku Józefie Ruszczyńskim znajdujemy na stronie https://milkowice.pl.tl/Ruszczy%26%23324%3Bscy.htm Rodzina Ruszczyńskich pochodzi z Miłkowic. Józ... - 1
- LukaszB
-
12.5%
-
-
-
Cmentarz choleryczny (?) w Knybawie
Wałasz » 27 cze 2021, o 13:09
W "Słowniku Geograficznym Państwa Polskiego" (T.1, Z.4, s. 60-61) , pod hasłem "Bałdowo" można znaleźć informację, że we wsi istnieją cmentarze: ewangelicki, katolicki (prawdopodobnie choleryczny) oraz stare cmentarzysko. Pierwszy to najpewniej cmentarz koło dawnego majątku (por.... - 1
- Wałasz
-
12.5%
-
-
-
piozykow » 17 kwie 2025, o 12:57
Tak wygląda obecnie figura Madonny po "profesjonalnej konserwacji" na Starym Cmentarzu, znajdująca się przy bocznym wejściu. Jest to rażące naruszenie zasad konserwacji zabytków polegające na pokryciu powierzchni rzeźby farbą olejną, powododując poważne szkody materialne i estetyczne. Płas... - 1
- piozykow
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 5 paź 2025, o 13:24
Przez Tczew przejeżdżam raz na dwa lub trzy lata i niestety nigdy nie mam czasu :( żeby go porządnie zwiedzić. Byłem w "Muzeum Wisły" i oczywiście oglądałem słynny most. Obowiązkowo wpadam do "Kociewiaka", gdzie bardzo dobrze i smacznie karmią :ok Za pierwszym razem chciałem zoba... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 12 paź 2025, o 11:45
KARTA CMENTARZA (Tczew, ul. Dzierżyńskiego/30 Stycznia). https://zabytek.pl/pl/obiekty/cmentarz-rzymskokatolick-694814/dokumenty/PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_22_EN.115038/1 Osoba wystawiająca ten dokument w lipcu 1986 r. zapisała w rubryce 15. ( Groby o znaczeniu historycznym lub osób szczególnie zasłużonych... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
mzk » 12 paź 2025, o 14:44
Pan to trochę nadinterpretuję. Tak się okazuję, że znam i sprawę strzelca Różanowskiego i działalność władz komunistycznych na terenie powiatu tczewskiego. Tutaj nie chodziło o "sanacyjną" i "burżuazyjną/obszarniczą" armię. Tutaj drobne wytłumaczeniu - ja po przejrzeniu dokumenta... - 1
- mzk
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 12 paź 2025, o 17:32
Jeżeli chodzi o Różanowskiego, to faktycznie wybrałem dość niefortunnie ... Proszę mi wybaczyć drobny żart i ironię. Pan to wziął zupełnie na poważne. Zgadzam się prawie w zupełności z tym, co Pan pisze. Ze zwrotami – "obrońcy burżuazji/kapitalistów i obszarników" (to o żołnierzach z 1920)... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-
-
-
Krzyszwars » 15 paź 2025, o 13:30
Mam kilka pytań o mogiłę żołnierzy WP zmarłych w latach 1920-1921. Kiedy ją tak urządzono ? Czy wiadomo jak wyglądała wcześniej ? Czy dane znajdujące się na dziesięciu tablicach pochodzą z rejestrów cmentarnych, czy też zostały spisane "z natury" z dawnych tabliczek nagrobnych ? Skąd ten ... - 1
- Krzyszwars
-
12.5%
-