„ Mój dom” Anny Łajming to ostatni tom trylogii wspomnieniowej („Dzieciństwo”, „ Młodość”, „Mój dom”). Jest to dla nas tczewian ogromne źródło wiedzy o przedwojennym Tczewie. To dzięki autorce wędrujemy dawnymi uliczkami Tczewa. Uczestniczymy w balu ziemian u pana Żabińskiego ,właściciela „Esplanady”. Poznajemy rotmistrza Sokołowskiego z Gniszewa, małoletnią hrabiankę Izabelę Łubieńską – właścicielkę Górek, hrabinę Mielżynską, hrabiostwo Starzeńskich z Malenina. Razem z autorką jemy obiady w „Grandce”, buty kupujemy u Brzozowskiego , materiały w „Bazarze” u Maciejewskiego, a leczy nas doktor Węglewski …
Koniecznie przeczytajcie te wspomnienia! Polecam!
Wydanie I z 1986 roku
Wydanie 2 poprawione z 1997 roku
Jadzia pisze:Sekcja Historii Miasta się kłania. Kończę czytać, jest fajna, polecam!
O! Super, bo chciałam się właśnie poskarżyć, że w tczewskich bibliotekach nie do dostania. Znalazłam inne pozycje autorki, ale "Mojego domu" ni ma
Jadzia, kiedy mniej więcej oddasz?
Oj, niedokładnie szukałaś, Ciotko Idalio. Można ją wypożyczyć w kilku filiach w Tczewie. Stan na dzisiaj wg katalogu on-line http://mbp.tczew.pl:8181/opac/Opac.dll/ ... a&id=29263" onclick="window.open(this.href);return false;
No popacz!!
Byłam w "mojej" bibliotece na ul. Kościuszki i rozmawiałam z panią bibliotekarką na temat tej książki. Pytałam, czy ta książka jest dostępna w innych filiach, to mi odpowiedziała, że nie! Coś tam poklikała w bazie danych i mówiła, że nie ma, że to stare wydania itd itp.
Wybiorę się jutro do sekcji historii miasta (ale czy stamtąd można wypożyczyć?, chociaż Jadzia to zrobiła... ) a jak nie to spróbuję na czyżykowie.