Wiemy, że mur ma najpewniej "tylko" kilkadziesiąt lat.
Foto Zeta(myślę że z okupacji)...
Ale większość cegieł w nim zawartych ja - amator historii - określiłbym z powodu ich rozmiarów i kondycji jako bardzo stare a nawet średniowieczne...
Jeśli się nie kompromituję tym pytaniem - Skąd pochodzą setki/tysiące cegieł z ogrodzenia?
Może to "transferowane" fragmenty naszych miejskich murów obronnych?
be-good pisze:Jeśli się nie kompromituję tym pytaniem - Skąd pochodzą setki/tysiące cegieł z ogrodzenia?
Może to "transferowane" fragmenty naszych miejskich murów obronnych?
Wielce prawdopodobne, tak jak w przypadku cegieł z tego niepozornego murku między farą a dawną "kolejówką":
be-good pisze:Ooo.. Robi się zagadnienie. Pisząc o setkach cegieł - "przeginałem". Tam są tysiące wiekowo wyglądających cegieł... (plus kilka "nówek").
Trzeba pomierzyć (wymiary mniej więcej: 28 × 13 × 9 cm) i dokładnie pomacać/popatrzeć (w poszukiwaniu śladów po palcach robotnika)
Obecny mur łączy ze sobą elementy z cegły 3-19, którą łatano niektóre wojenne ubytki w tczewskich budynkach viewtopic.php?p=13332#p13332" onclick="window.open(this.href);return false; ...
... z klasyczną starą, dużą (być może średniowieczną) cegłą:
DSCF4732.JPG (264.51 KiB) Przejrzano 4359 razy
DSCF4732.JPG (264.51 KiB) Przejrzano 4359 razy
DSCF4730.JPG (201.94 KiB) Przejrzano 4359 razy
DSCF4730.JPG (201.94 KiB) Przejrzano 4359 razy
Aż pcha się sam wniosek, że obecny mur jako lekko zróżnicowana całość jest tworem... powojennym, zbudowanym częściowo z cegieł rozbiórkowych o wymiarach cegły średniowiecznej.
W 1928 wg czasopisma ilustrowanego Polonia mur miał jeszcze poprzednią formę:
DSCF1928.JPG (54.57 KiB) Przejrzano 4359 razy
DSCF1928.JPG (54.57 KiB) Przejrzano 4359 razy
Teraz to całkowicie nowa forma; oprócz cegieł w klasycznym formacie widać (nie na tej fotce ) wkomponowane w przemyślany sposób (dla walorów estetycznych) obrobione kamienie sporych rozmiarów.
DSCF4731.JPG (271.06 KiB) Przejrzano 4359 razy
DSCF4731.JPG (271.06 KiB) Przejrzano 4359 razy
Pozwolę sobie zacytować odpowiedź na pytanie, czy takie rozmiary muszą gwarantować średniowieczne pochodzenie cegieł; za pośrednictwem Ziela wypowiada się fachowiec:
zielu pisze:Poniżej odpowiedź od znajomego archeologa (...):
"Sama cegła "palcówka", występuje generalnie do XVII wieku, jeszcze ewentualnie w XVIII w. Ale ja chyba domyślam się o co może chodzić, nie tyle o cegłę "palcówkę" co o cegłę maszynową o wymiarach cegły gotyckiej, czyli tzw. "pruską"; jej wymiary to 7-8,5 x 13-14 x 27,5-32 cm."