Czołg w nurtach Wisły
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 146 razy
Czołg w nurtach Wisły
Znowu z okolic Tczewa:
Jestem z pokolenia, którego rodzice mogą pamiętać drugą wojnę światową ze swojego dzieciństwa.
Mój kolega ze szkoły podstawowej wiele razy "męczył mnie" opowieściami zasłyszanymi rzekomo od jego Taty, o niemieckim czołgu, który wpadł z mostu do Wisły. Już wtedy uważałem, że to jakieś fantazje dzieciaka, ale ostatnio znalazłem w "sieci" ślady tego wydarzenia - TO BYŁA PRAWDA .
Dodam, że dopiero od niedawna kojarzę, że ojciec kolegi pochodził z miejsca odległego o (małe) kilkadziesiąt minut drogi z Tczewa.
Pytanie: Gdzie i MNIEJ WIĘCEJ kiedy zatonął w Wiśle niemiecki czołg
W sieci są nawet zdjęcia tamtej sytuacji...
Jestem z pokolenia, którego rodzice mogą pamiętać drugą wojnę światową ze swojego dzieciństwa.
Mój kolega ze szkoły podstawowej wiele razy "męczył mnie" opowieściami zasłyszanymi rzekomo od jego Taty, o niemieckim czołgu, który wpadł z mostu do Wisły. Już wtedy uważałem, że to jakieś fantazje dzieciaka, ale ostatnio znalazłem w "sieci" ślady tego wydarzenia - TO BYŁA PRAWDA .
Dodam, że dopiero od niedawna kojarzę, że ojciec kolegi pochodził z miejsca odległego o (małe) kilkadziesiąt minut drogi z Tczewa.
W sieci są nawet zdjęcia tamtej sytuacji...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 23:48 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
Re: Czołg w nurtach Wisły
Był to niemiecki Panzerkampfwagen III - Panzer III ( Sd.Kfz. 141 )
D.W.
D.W.
Prawo dżungli,najsilniejszy i najszybszy wygrywa.
-
- Budnik
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: Obce...yyyy...słabo.
- Podziękował;: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
- Kontakt:
Ciekawa historia czy znany jest ciąg dalszy , co się z nim stało, czy został wydobyty. Jeśli nie to wydobycie takiego "zabytku" byłoby dużym wydarzeniem.
W życiu piękne są tylko chwile...
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Na 99,9% został w krótkim czasie wydobyty, w miejscu w którym zatonął musiałeś być nieraz
Teraz tylko tyle (chyba, że ktoś odnalazł odpowiedź na tą zagadkę).
A jeśli do wieczora nie będzie odzewu - przyjdzie Zielu i wyrówna - wtedy też podam, co wiem więcej
Teraz tylko tyle (chyba, że ktoś odnalazł odpowiedź na tą zagadkę).
A jeśli do wieczora nie będzie odzewu - przyjdzie Zielu i wyrówna - wtedy też podam, co wiem więcej
-
- Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
To było około 8-12 września 1939 pod Gniewem. Niemcy testowali most pontonowy, coś poszło źle (most się zawalił) i Panzerek III wylądował w Wiśle.
Co ciekawe czołg nie jechał po moście - był wieziony na platformie, którą również widzimy na zdjęciach (taki biały, podłużny kształt).
Zdjęcia i informację "(czołg) wyciągnięty z dna w dniu zatonięcia".
znalazłem na stronie: http://www.mewe.dbv.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
+ 50 punktów
Co ciekawe czołg nie jechał po moście - był wieziony na platformie, którą również widzimy na zdjęciach (taki biały, podłużny kształt).
Zdjęcia i informację "(czołg) wyciągnięty z dna w dniu zatonięcia".
znalazłem na stronie: http://www.mewe.dbv.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
+ 50 punktów
- Załączniki
-
- Czołg w wodzie.
- gniewmost2173.jpg (108.49 KiB) Przejrzano 6357 razy
- Czołg w wodzie.
- gniewmost2173.jpg (108.49 KiB) Przejrzano 6357 razy
-
- Zawalony most.
- gniewmost1158.jpg (101.95 KiB) Przejrzano 6357 razy
- Zawalony most.
- gniewmost1158.jpg (101.95 KiB) Przejrzano 6357 razy
Mostów jest wiele, ale Tczewski jest tylko jeden !
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Brawo! Dużo zdjęć tamtej przeprawy w Gniewie z roku 1939 znajdziemy też tu:
http://wolneforumgdansk.iq.pl/viewtopic ... 3bc2eb1375
http://wolneforumgdansk.iq.pl/viewtopic ... 3bc2eb1375
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Tu również znajdziemy kilka zdjęć z przeprawy koło Gniewa
http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=4160" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=4160" onclick="window.open(this.href);return false;
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 728 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
Most znalazł się także w opisie kampanii polskiej sporządzonej przez Departament Armii USA w 1956 roku
- Załączniki
-
- Campaign-13.jpg (101.72 KiB) Przejrzano 6172 razy
- Campaign-13.jpg (101.72 KiB) Przejrzano 6172 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
W wątku: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 664#p25664" onclick="window.open(this.href);return false; pokazano mostową przeprawę niemieckich wojsk w miejscu gniewskiej przeprawy promowej:
Na niemieckim Allegro można kupić pakiet zdjęć z września 1939 roku, między innymi z Gniewa i wsi z okolic Opalenia. Autorzy/agresorzy bardzo kurtuazyjnie opisywali odręcznie swoje zdjęcia jako np.: "Mewe - Polen" (Gniew - Polska).
Oto widok kolumny czołgów zbliżających się do mostu; fotka strzelona z miejsca obok Pałacu Marysieńki. Niestety obraz "skażony" został przez sprzedającego, ale należy być tu wyrozumiałym...
Na niemieckim Allegro można kupić pakiet zdjęć z września 1939 roku, między innymi z Gniewa i wsi z okolic Opalenia. Autorzy/agresorzy bardzo kurtuazyjnie opisywali odręcznie swoje zdjęcia jako np.: "Mewe - Polen" (Gniew - Polska).
Oto widok kolumny czołgów zbliżających się do mostu; fotka strzelona z miejsca obok Pałacu Marysieńki. Niestety obraz "skażony" został przez sprzedającego, ale należy być tu wyrozumiałym...
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 728 razy
- Otrzymał podziękowań: 588 razy
To chyba ten sam most /ebay.de/
- Ocena: 12.5%
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II