Szukam, informacji na temat swojej rodziny (Weltrowskich, z okolic Czerska, Śliwic, Wiela, ale również później Tczewa, choć do nich jeszcze nie dotarłem). Elementem poszukiwań jest między innymi osoba o nazwisku Hildegarda Goga. Wg opowieści rodzinnych osoba ta przyczyniła się do zatrzymania w 1943 roku i śmierci w obozie w Stutthofie Jana Weltrowskiego (brata mojego dziadka). Była żoną innego z braci dziadka, tj. Franciszka Weltrowskiego.
Znalazłem tyle, że jest córką Bernharda i Margaretey Goga, ur. 1914 Tczew. Bernhard (Bernard) był przed wojna „zawiadowcą” drukarni w Tczewie. Chodzi mi o to czy zetknęli się Państwo z osobą o takim nazwisku, względnie czy występuje w jakichś znanych Państwu materiałach, lub po prostu maja Państwo wiedzę gdzie można uzyskać jakiekolwiek informacje nt. rodziny Goga (pracownik drukarni).
Będę wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź.
Sławomir Weltrowski
(w razie potrzeby dysponujemy kontaktem do pana Sławomira)
Rodzina Weltrowskich
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 216 razy
- Otrzymał podziękowań: 281 razy
- Kontakt:
-
Wałasz
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 506 razy
- Otrzymał podziękowań: 475 razy
- Kontakt:
Re: Rodzina Weltrowskich
To prawdopodobnie ten sam Bernhard Goga, który współpracował z Maxem Krullem przy wydawaniu "Dirschauer Zeitung" a następnie "Pomereller Tageblatt". Goga był - o ile dobrze pamiętam - działaczem Verband Deutschen Katholiken i reprezentował silnie antypolską postawę. Został, obok wspomnianego Krulla, skazanym na więzienie w procesie redakcji "Pommereller Tageblatt". Wątek ten opisywał Otto Korthals w swojej "Chronik des Kreises Dirschau", ale z czysto niemieckiego, rewanżystowskiego punktu widzenia. Bernhard Goga w adresach z 1925 r. zameldowany jest pod adresem Wąska 24/25, co mogłoby oznaczać, iż mieszkał z rodziną w Domu Ubogich. Jeżeli dobrze kojarzę, to do uwięzienia ostatecznie nie doszło, przynajmniej w przypadku Krulla.
PS. W Tczewie znany jest Józef Weltrowski, który wydał m.in. książkę o drukarni w Borach Tucholskich.
PS. W Tczewie znany jest Józef Weltrowski, który wydał m.in. książkę o drukarni w Borach Tucholskich.
- Ocena: 12.5%