Władysław Koczorowski
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Władysław Koczorowski
Czy ktoś potrafi znaleźć miejscowość Dahia. Znalazłem ja na grobie grabarza, którego zdjęcie zrobiła Jadzia
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Re: Władysław Koczorowski
Dahia to szyicka dzielnica Bejrutu
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
chyba to jest to - 100pkt.zet48 pisze:Dahia to szyicka dzielnica Bejrutu
Zastanawiam się co się wydarzyło - Bejrut od 1941 roku był okupowany przez Anglików, może zginął w wypadku?
Koczorowski Władysław był przez lata dowódcą 63 Toruńskiego Pułku Piechoty i został odznaczony Virtuti Militari V kl. za wojnę polsko-bolszewicką. Tak o nim pisał Władysław Sikorski: "...odwrót … można nazwać klasycznym – duża zasługa w tem twardych, nieustępliwych pułków XXXI brygady pomorskiej. Major Koczorowski ze swoim wypróbowanym 63-im (toruńskim przyp. mój)pułkiem piechoty może być dumny ze swoich akcyj w ostatnich tygodniach, które wszędzie doprowadziły do klęski Sowietów."(wikipedia)
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Według mnie to popełniony w smutnych okolicznościach błąd literowy, a powinno być tam DACHAU. Ja na płycie widzę DAHAU.LukaszB pisze:Czy ktoś potrafi znaleźć miejscowość Dahia. Znalazłem ja na grobie grabarza, którego zdjęcie zrobiła Jadzia
Ale jest inna DUŻA ciekawostka - wg opracowania Oddziału Kociewskiego ZK-P:
" Koczorowski Władysław ur.1879r. Podpułkownik poległ 01.09.1939r. od uderzenia bomby w koszarach w Tczewie i tu pochowany".
http://www.kaszubi.pl/o/tczew/?p=page&page_id=903
Zacytuję wypowiedź na naszym forum: viewtopic.php?f=28&t=378&p=7593&hilit=s ... iego#p7593
"W opracowaniu tym są umieszczone fakty co do których sporządzający tą listę mają stu procentową pewność. W tego typu opracowaniach nie można podawać domysłów lub przypuszczeń."
Czyżby rodzina stawiając pomnik nie wiedziałaby o tym i podawałaby zupełnie inne dane? Dość zbliżone z informacją poniżej:
Według IPN-u Władysław Koczorowski został zamordowany w zakładzie eutanazji w Hartheim koło Linzu w Austrii:
http://www.ipn.gov.pl/wai/pl/245/3657/P ... tach_.html
Koczorowski Władysław, nr obozowy 18599, ur. 07.05.1879r. w m. Boruj, data wywózki 06.05.1942r.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2011, o 19:56 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Na grobie na pewno jest Dahaii, może to błąd kamieniarza? nieświadomości rodziny? Post be-gooda niezmiernie mnie cieszy z innego powodu - jednym z celów Dawnego Tczewa było zweryfikowanie informacji historycznych. Jeżeli mówimy o tej samej osobie to gdzie zginął?
PS. Oczywiście 100pkt dla be-gooda
PS. Oczywiście 100pkt dla be-gooda
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
W Austrii jako jeden z IPN-owskiej listy blisko 800 zamordowanych w Hartheim więźniów obozu koncentracyjnego z bawarskiego Dachau.LukaszB pisze:Jeżeli mówimy o tej samej osobie to gdzie zginął?
Że chodzi tu o tczewskiego Koczorowskiego potwierdza inne źródło:
http://www.stankiewicz.e.pl/dachau/dachau2.htm
Podaje się tu Tczew jako miejsce jego zamieszkania. Wg IPN-owskiego zestawienia 6 maja 1942 to data wywózki z Dachau, wg tego zestawienia - data jego śmierci. Może data śmierci podana na nagrobku została przez rodzinę uzyskana z innego źródła, np. Czerwonego Krzyża lub czyichś ustnych relacji?
Na fotografii - Zamek w Hartheim, w którym wymordowano w ramach akcji T4 18 do 30 tysięcy "niepełnowartościowych" ludzi w ramach masowej akcji legalnych eutanazji, w tym Koczorowskiego.
- Załączniki
-
- Schloss_Hartheim_2005-08-18_3589.jpg (128.22 KiB) Przejrzano 1560 razy
- Schloss_Hartheim_2005-08-18_3589.jpg (128.22 KiB) Przejrzano 1560 razy
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
Niemcy mieli zwyczaj informować rodzinę o zgonie, podając jako przyczynę "zawał serca", "wylew". Perfidia hitlerowców nie znała granicbe-good pisze:Wg IPN-owskiego zestawienia 6 maja 1942 to data wywózki z Dachau, wg tego zestawienia - data jego śmierci. Może data śmierci podana na nagrobku została przez rodzinę uzyskana z innego źródła, np. Czerwonego Krzyża lub czyichś ustnych relacji?.LukaszB pisze:Jeżeli mówimy o tej samej osobie to gdzie zginął?