zielu pisze:Zdjęcie armaty, która stanęła przed nowomurami na Podmurnej. Wrzucam je, bo - jak słusznie zauważyło dwóch zacnych forumowiczów - za jakiś czas może jej już tam nie być
No i prawie wykrakali... Dzisiaj władze miasta zdradziły, że już dwukrotnie próbowano ukraść armatę. Podejrzani - jakżeby inaczej - złomiarze.
zielu pisze:Zdjęcie armaty, która stanęła przed nowomurami na Podmurnej. Wrzucam je, bo - jak słusznie zauważyło dwóch zacnych forumowiczów - za jakiś czas może jej już tam nie być
No i prawie wykrakali... Dzisiaj władze miasta zdradziły, że już dwukrotnie próbowano ukraść armatę. Podejrzani - jakżeby inaczej - złomiarze.
Pewnie z rury kanalizacyjnej, styropianu i gipsu ...spędzałem zeszłoroczne wakacje w hotelu "Ognisty Ptak" na mazurach i tam pod tawerną "KARAKA" stały podobne armaty. Śmiać mi się chciało jak zajrzałem do wnętrza działa. Zobaczyłem pomarańczowy kolor rury kanalizacyjnej, styropian i gips.
Załączniki
DSCF6453.jpg (437.07 KiB) Przejrzano 830 razy
DSCF6453.jpg (437.07 KiB) Przejrzano 830 razy
DSCF6400.jpg (508.71 KiB) Przejrzano 830 razy
DSCF6400.jpg (508.71 KiB) Przejrzano 830 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
Dzisiaj pospacerowałem sobie ścieżką w dawnej fosie na Łaziennej i sie załamałem! Pomijam fakt niechlujnego wykonania (wystający materiał)
materiał.jpg (297.29 KiB) Przejrzano 800 razy
materiał.jpg (297.29 KiB) Przejrzano 800 razy
Została wysypana kamyczkami po których naprawdę ciężko się chodzi (stopa się zapada). Kobiety w szpilkach powinny zdecydowanie to miejsce omijać.
kamyczki.jpg (326.26 KiB) Przejrzano 800 razy
kamyczki.jpg (326.26 KiB) Przejrzano 800 razy
Współczuje też komuś, kto będzie kosił trawę, bo kamyczki na pewno wyladują na trawniku. Druga sprawa to brak ścieżki do największej atrakcji - armaty. Ktoś dowcipnie zasadził wokół trawę, która w ciagu miesiąca będzie zdeptana.
Załączniki
armata.jpg (327.69 KiB) Przejrzano 800 razy
armata.jpg (327.69 KiB) Przejrzano 800 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
Grzebią na Rybackiej - idealnie w w miejscu przebiegu murów obronnych. W ramach szlaku fortecznego powstanie tam mały amfiteatr. W ciemno strzelam - bazując na różnych doświadczeniach - że znowu zapomniano o uprzednim przeprowadzeniu badań archeologicznych...
Załączniki
Rybacka mury 2.jpg (223.38 KiB) Przejrzano 782 razy
Rybacka mury 2.jpg (223.38 KiB) Przejrzano 782 razy
Rybacka mury 1.jpg (232.26 KiB) Przejrzano 782 razy
Rybacka mury 1.jpg (232.26 KiB) Przejrzano 782 razy
Jeszcze niedawno stał tam budynek i jak słyszałem przy rozbiórce obiektu był obecny archeolog ...dom który tam stał był podpiwniczony i murów chyba nie znaleziono
Załączniki
1.jpg (151.11 KiB) Przejrzano 889 razy
1.jpg (151.11 KiB) Przejrzano 889 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"