Przeglądając kolekcję zdjęć Pana Zaczyńskiego natknąłem się na wspaniałą relację z uroczystości poświęcenia wielkiego pomnika Matki Boskiej z Białym Orłem;
dotychczas chyba jego istnienie nie było powszechnie dyskutowane.
To Działki Staszica (najprawdopodobniej 3 maja) 1939r; z rozpoznawalnych postaci widzimy zamordowanego kilka miesięcy później przez Niemców ks. Kupczyńskiego.
W centrum powyższego zdjęcia mamy najprawdopodobniej zamordowanego w 1939 roku burmistrza Wiktora Jagalskiego:
Niestety, żywot tego dużego pomnika wyniósł najpewniej tylko kilka miesięcy, napis MATKO, NIE OPUSZCZAJ NAS ma dla dzisiejszego obserwatora tragiczny wymiar - wiemy, co działo się kilka miesięcy później z obecną na uroczystości polską elitą kościelną i urzędniczą...
Przy okazji zastanowiłem się nad czymś takim: Niemcy niszczyli w Tczewie wiele symboli polskości, łącznie z nagrobkami zasłużonych osób, ale czy w czasie okupacji powstały w naszym mieście jakieś pomniki/tablice gloryfikujące chwałę niemieckiej/hitlerowskiej armii, niemiecką obecność na Pomorzu, czy też niemiecką kulturę?
Zdziwiłbym się, gdyby takie twory się nie pojawiły - ale gdzie się znajdowały, co upamiętniały?