Las Zwierzynek
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Re: las zwierzynek
Jedyne co mi przychodzi do głowy to Zwierzynek koło Waćmierka:tomek15 pisze:Czy ktos zna miejsce zwane jako "Las Zwierzynek" ?
http://maps.google.pl/maps?oe=utf-8&rls ... CBgQ8gEwAA" onclick="window.open(this.href);return false;
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Tak mówi się na fragment lasu koło Rokitek. Za małolata byłem tam ze znajomymi siostry, ale było to tak dawno, że dzisiaj raczej bym tam nie trafił. To bardzo "górzyste" i - z tego co pamiętam - urokliwe miejsce.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
Jak.osa
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Mógłby ktoś mi wyjaśnić pochodzenie nazwy "las zwierzynek"?
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Czy chodzi o którąś z egzekucji w wykonaniu swarożyńskiego Selbstschutzu? Zwierzynek jest odległy od Swarożyna kilkanaście minut spacerem w kierunku Lubiszewa. Jeśli będziesz miał jakieś konkretne fakty do sprawdzenia - podaj na PW - przebywam w tamtej okolicy dość często.
Dla tego miejsca Niemcy używali też nazw Ludwigsthal i jeszcze wcześniej Hirsemühl:
http://gov.genealogy.net/ShowObject.do; ... DHALJO94IB
Obecnie do Zwierzynka zalicza się około dziesięciu domostw.
Zwierzynek na przedwojennej mapie:
Dla tego miejsca Niemcy używali też nazw Ludwigsthal i jeszcze wcześniej Hirsemühl:
http://gov.genealogy.net/ShowObject.do; ... DHALJO94IB
Obecnie do Zwierzynka zalicza się około dziesięciu domostw.
Zwierzynek na przedwojennej mapie:
- Załączniki
-
- zwierzynek.JPG (364.57 KiB) Przejrzano 1379 razy
- zwierzynek.JPG (364.57 KiB) Przejrzano 1379 razy
-
tomek15
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Wielkie dzieki napewnoniebawem wroce do tego tematu, w zrodlach podany jest Tczewski Selbstschutz jako sprawca egzekucji. Selbstschutz czesto dokonywal lapanek oraz likwidacji na "goscinnych wystepach" aby nie byli rozpoznawani przez osoby mieszkajace w danej miejscowosci a wiec wluczyli sie na polecenie swoich przelozonych po okolicy robiac lapanki.
Chwilowo nie mam nic wiecej ale zapytam kogo trzeba i niebawem sytuacja sie zmieni.
Chwilowo nie mam nic wiecej ale zapytam kogo trzeba i niebawem sytuacja sie zmieni.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
W częściowo dostępnej w Google Books książce Der "Volksdeutsche Selbstschutz" in Polen 1939/40 mowa jest o:
"9.10.39 Las Zwierzynek (Gmina Tczew): rozstrzelanie znanej z nazwiska Polki przez Selbstschutz". (Chyba dobrze przełożyłem?)
http://books.google.pl/books?ei=bz1rTuG ... rch_anchor
Co do poczynań Selbstschutzu łamiących nawet hitlerowskie prawo i mających charakter samosądów - dodaję artykuł z gazety z lat 60tych, mowa tam o próbie egzekucji przy Zwierzynku w miejscu, gdzie dziś mamy południowy przyczółek długiego autostradowego wiaduktu nad Szpęgawą:
"9.10.39 Las Zwierzynek (Gmina Tczew): rozstrzelanie znanej z nazwiska Polki przez Selbstschutz". (Chyba dobrze przełożyłem?)
http://books.google.pl/books?ei=bz1rTuG ... rch_anchor
Co do poczynań Selbstschutzu łamiących nawet hitlerowskie prawo i mających charakter samosądów - dodaję artykuł z gazety z lat 60tych, mowa tam o próbie egzekucji przy Zwierzynku w miejscu, gdzie dziś mamy południowy przyczółek długiego autostradowego wiaduktu nad Szpęgawą:
-
tomek15
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Rozstrzelanie wczesiej wspomnianej kobiety to jesyny akt mordu Tczewskiego Selbstschutzu ktory zostal po wojnie uznany jako zbrodnia dokonana przez Tczewski Selbstschutz.
Albo moj komputer cos nawala albo oczy mnie zawodza ale dal bym glowe o tym, ze ktos pisal ze ten las nalerzalm do majatku von Paleske ?!
Przelecialem ten temat kilka krotnie i nie mogie tego wpisu znalesc czy ewentualnie moze mi ktos pomoc i przyslac mi ta informacje jako PW o ile to zostalo usuniete z forum

Albo wskazac mi gdzie to bylo??
chyba w poniedzuialek do okulisty sie udam.

Albo moj komputer cos nawala albo oczy mnie zawodza ale dal bym glowe o tym, ze ktos pisal ze ten las nalerzalm do majatku von Paleske ?!
Przelecialem ten temat kilka krotnie i nie mogie tego wpisu znalesc czy ewentualnie moze mi ktos pomoc i przyslac mi ta informacje jako PW o ile to zostalo usuniete z forum
Albo wskazac mi gdzie to bylo??
chyba w poniedzuialek do okulisty sie udam.