Znaleziono 23 wyniki
- 20 kwie 2019, o 09:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Rozmawiałem ze znajomym archeologiem, który bierze w tym przedsięwzięciu udział. Początkowo chciano zabrać kapsułę do Cieszyna bo tam są specjaliści od konserwacji papieru. Jednak teraz bardziej prawdopodobne jest otwarcie kapsuły w asyście konserwatorów w Toruniu, bądź Gdańsku. Dogadują szczegóły.
- 17 kwie 2020, o 09:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Klasztor dominikański
Na portalu Muzeum Archeologicznego w Gdańsku ostatnio pojawił się katalog zdjęć zabytków z różnych wykopalisk. Wydaje mi się, że powyższe zdjęcie zrobiono na tyłach klasztoru?
- 11 lut 2021, o 14:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Fabryka Sztuk i Muzeum Wisły
Muzeum Wisły po wietnamsku
Ktoś zrobił wietnamską stronę Muzeum Wisły na Wikipedii. Dobra nazwa na bar wietnamski! Bảo tàng Vistula ở Tczew
Ktoś zrobił wietnamską stronę Muzeum Wisły na Wikipedii. Dobra nazwa na bar wietnamski! Bảo tàng Vistula ở Tczew
- 26 lut 2021, o 15:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stary Dworzec
Na pierwszy rzut oka to wydaje mi się, że jest znacznie mniejsze w porównaniu z tamtymi. Być może było umieszczone w innym miejscu restauracji.
Trzeba by zmierzyć to poroże i potem fotogrametrycznie oszacować wymiary na pocztówkach i w ten sposób może by się udało dopasować.
Trzeba by zmierzyć to poroże i potem fotogrametrycznie oszacować wymiary na pocztówkach i w ten sposób może by się udało dopasować.
- 22 kwie 2021, o 17:43
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przedhistoryczne zabytki Tczewa
Powierzchniówki na Abisyni
- 22 lut 2022, o 14:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Uroczystość 800 lecia Tczewa
Odnalazłem na YT wideorelację z 800 lecia Tczewa. Jest piwko, są średniowieczne stroje itp.
Co ciekawe datowanie Tczewa na podstawie aktu Grzymisława z 11 XI 1198 roku jest najprawdopodobniej błędne, bo ów dokument jest XIII wieczny falsyfikatem.
Co ciekawe datowanie Tczewa na podstawie aktu Grzymisława z 11 XI 1198 roku jest najprawdopodobniej błędne, bo ów dokument jest XIII wieczny falsyfikatem.
- 9 lis 2023, o 23:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew to Teby
Felice Vinci jest włoskim niezależnym badaczem zajmującym się starożytnymi mitami. Ma stronę na academia.edu Felice Vinci na Academia.edu Jego książka została opublikowana w Polsce jako Homer nad Bałtykiem, a jej angielski tytuł brzmi The Baltic Origins of Homer's Epic Tales
- 13 lut 2024, o 10:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ciepłe
Witajcie, bardzo ciekawe badania archeologiczne są prowadzone w Ciepłem. Okazało się, że odkryty tam gród jest niezwykły pod wieloma względami. Zastanawiam się czy by może zaprosić kierownika badań do Tczewa z jakimś wykładem. Kompleks osadniczy w Ciepłem jest unikatowym zespołem stanowisk z przełom...
- 13 lut 2024, o 10:45
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 25 kwie 2024, o 09:57
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Sport
Znalazłem na allegro zdjęcie z otwarcia trybuny na stadionie na Bałdowskiej z 1936 r. Trzeci od prawej to burmistrz Tczewa- Stefan Wojczyński.