Znaleziono 50 wyników

Powrót

autor: mzk
5 lut 2019, o 18:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Egzekucje tczewian jesienią 1939 r. - prochownia

Szanowni Państwo, dzisiaj znowu kwerendy służbowe w zaprzyjaźnionej instytucji przyniosły niespodziewane znalezisko. W zbiorze kilkuset niepublikowanych zdjęć z lat 1945 - 1989 (w tym kilkudziesięciu z okresu 1945 - 1956), odnalazłem niepublikowane dotąd zdjęcia z ekshumacji i pochówków z listopada ...
22 gru 2019, o 00:43
Skocz do działu
Skocz do tematu

Trochę od końca....Świadkowie - jeżeli jeszcze żyją - mają co najmniej około 90 lat. Pech chciał, że pierwsze szerokie dochodzenia dot. zbrodni niemieckich na terenie powiatu tczewskiego rozpoczęto dopiero na początku lat sześćdziesiątych XX w. Zebrane tam materiały, również zeznania są dostępne w z...
22 gru 2019, o 18:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Szanowni Państwo, jeszcze jedna sprawa. Na początku tego roku oglądałem w zbiorze IPN zdjęcia z ekshumacji. Nie pamiętam bardzo wielu szczegółów, ale - jak już mówiłem Łukaszowi - kopano również przy dość charakterystycznym murze. Jeżeli chodzi o mapy tego terenu....ja bym na miejscu zajmujących się...
20 wrz 2020, o 18:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dom przy ul. Zielonej 5 (Akademia Krasnoludków)

Natomiast co najmniej w latach 1945-1946 mieścił się tym budynku Inspektorat Szkolny dla powiatu tczewskiego. Co ciekawe, jeszcze w 1945 r. założono w tym budynku bibliotekę dla nauczycieli. Jednakże, biorąc pod uwagę, że dostęp do tych książek posiadali nie tylko pedagodzy, była to de facto pierwsz...
25 kwie 2022, o 18:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

Szanowni Państwo, w dniu dzisiejszym zamknąłem projekt "Funkcjonowanie władzy politycznej w Tczewie i powiecie tczewskim w latach 1945 - 1956". Jej wynikiem jest licząca 662 strony (plus 19 stron wkładki zdjęciowej) rozprawa, która została dziś złożona. Pozostała jeszcze jej obrona, która...
28 kwie 2022, o 16:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Suchostrzygi

Szanowni Państwo, muszę się przyznać, że od kilku lat zastanawiam się nad odpowiedzią na jedno kluczowe pytanie....od kiedy Suchostrzygi są częścią miasta. Stoję na stanowisku, że wbrew temu co się uważa, nie nastąpiło to w 1952 r. Suchostrzygi weszły wtedy w skład powiatu Tczew (miejskiego). Nie by...
2 maja 2022, o 10:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Suchostrzygi

Suchostrzygi nie figurują w dokumencie GUS pt. "Alfabetyczny wykaz miast, osiedli i gromad: stan z dn. 1 I 1967 r." : https://academica.edu.pl/reading/readSingle?page=88&uid=47724038 Trzeba by zatem sprawdzić wcześniejsze roczniki, które są m.in. w bibliotece sejmowej: https://bibliot...
10 maja 2022, o 12:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Witaj maj, 1 MAJ

1 maja 1945 r. Stare Miasto.
13 maja 2022, o 09:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Witaj maj, 1 MAJ

To inne ujęcie. To niestety wszystko co mam "na szybko", ogólnie mam dziesiątki, jak nie ponad sto zdjęć z tego okresu (w dużej mierze nigdy nie publikowanych), ale nie na tym komputerze :)
21 sie 2022, o 17:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wrzesień 39 r. i okupacja

Chyba jeszcze nie było