Znaleziono 50 wyników
- 28 paź 2022, o 07:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Siedziba PUBP
Muszę przyznać, że sam muszę przypomnieć sobie epopeję z milicyjnymi budynkami. Jeżeli chodzi o UB, to faktycznie to jedyny adres jaki mamy i w jakim funkcjonowała. Jeżeli chodzi o budynki MO, to - jeżeli pamiętam (a sprawdzę w wolnej chwili) - mamy Komisariat Miejski na ul. Lecha (i to jest jego st...
- 28 paź 2022, o 14:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
1) Tak. Pierwsza i ostatnia siedziba (do rozwiązania formacji) 2) Tak. Na pytanie odnośnie wykorzystania budynku po 1956 r. muszę przyznać, że nie pamiętam. A byłem przewodnikiem kolegów z IPN w czasie zbierania materiałów do "Mapy Terroru". Musiałbym sprawdzić w "tczewskich" not...
- 3 lis 2022, o 06:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
ps. sprawdziłem w tych nielicznych notatkach, które mam na komputerze. Budynek "rogowy" - podpisywany jako "ul. 30 stycznia 22" był w użytkowaniu Komendy Powiatowej MO najprawdopodobniej do maja 1949 r. Jeżeli chodzi o numerację budynków, to bym się do niej nie przywiązywał. W ob...
- 5 lis 2022, o 18:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Tczewskie adresy
Sprowokowany trochę wątkiem o siedzibie PUBP postanowiłem podzielić się kilkoma dawnymi tczewskimi adresami:1. Biuro firmy „P. I. Budowlane Żelazo Polski Beton Polski Beton w Oliwie z Siedzibą w Tczewie” – adres: Tczew, ul. Pomorska 3. (wpis: 2 XII 1947) 2. Dom Dziecka – adres: Tczew, ul. Harcerska ...
- 9 lis 2022, o 14:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczewskie adresy
Spis ulic miasta Tczewa wraz z liczbą ich mieszkańców [stan na październik 1946] 1. ul. 30 stycznia – 981 mieszkańców 2. ul. Bałdowska – 249 mieszkańców 3. ul. Boczna – [brak danych] 4. ul. Buraczana – 106 mieszkańców 5. Byłe stawidło obok toru podlow. [tak w oryginale] – 2 mieszkańców 6. ul. Cegiel...
- 13 mar 2023, o 21:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
Chociaż na pozór w temacie cisza, Starostwo Powiatowe zgodziło się partycypować w kosztach wydania pracy pod roboczym tytułem "Świat to My. Aparat władzy politycznej w Tczewie i powiecie tczewskim w latach 1945-1956". Kolejnym etapem będą recenzję i żmudna praca redakcyjna.To ponad 600 str...
- 24 sie 2023, o 21:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Władze miejskie i powiatowe
To problem, że w eielu miejscach brakuje dokumentów. Proszę mi uwierzyć, że to nie jedyny taki przypadek. W całym powiecie rozparcelowano ponad 90 majątków. Proszę zwrócić uwagę na jeszcze jedno. Oni dostali po 20 ha. Według dekretu o reformie z 1944 r. nadziały te nie powinny być większe niż 15 ha....
- 24 sie 2023, o 21:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Władze miejskie i powiatowe
Ps. Cisłak nigdy nie był pełnomocnikiem wojewódzkim. Źle Pan odczytał dokument. Cisłak podpisuje się "wz." (w zastępstwie) pełnomocnika wojewódzkiego, którym w tym czasie był B. Ratomski. Gdyby Cisłak doszedł tak wysoko, to byłby najważniejszą osobą w całym powiecie. A przegrał walkę o wła...
- 27 wrz 2023, o 22:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: metalowa tabliczka schloßstraße 19 Dirschau
Trudna sprawa. Ta gwiazdka przy dacie i nazwisku sugeruje zapewne datę urodzenia i nazwisko panieńskie, czyli Maria Grabowski z d. Manikowski, ur. 26 grudnia 1874 r. - rk - römisch-katolisch (rzymsko-katolickie) - vw - verwitwet (owdowiała) - DR - przypuszczam, że nie doktor (Dr) tylko Dritte Reich...