Znaleziono 61 wyników

Powrót

autor: mzk
6 cze 2025, o 23:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Siedziba PUBP

Z wielką ostrożnością podchodziłbym do tego dokumentu. "Połączono" w nim kilka okresów w jeden. To nie są dane za lata pięćdziesiąte, a czterdzieste....i jest to bardziej pewne wyobrażenie o tym jak działało UB w Tczewie niż faktyczny jego obraz.
7 lip 2025, o 07:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

To już ostatnia prosta. Podobno lada dzień ruszają maszyny drukarskie.
https://ipn.gov.pl/pl/wydawnictwo/ksiaz ... ch-19.html
6 sie 2025, o 20:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

No i stało się. Ukazała się. https://ksiegarniaipn.pl/ksiazka/swiat-to-my-aparat-wladzy-politycznej-w-tczewie-i-powiecie,655462 Wszystkich, których interesuje ten okres naszych dziejów, zapraszam do lektury. To nie jest łatwa historia, ale bez niej trudno zrozumieć co się działo później. Kiedyś chyb...
2 paź 2025, o 09:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wielka Słońca

To ja dodam jeszcze tytułem ciekawostki, że obszary dworskie Mała Słońca i Rybaki wspólnie z gminą wiejską (ówczesnym odpowiednikiem sołectwa) Wielka Słońca wchodziły w skład wójtostwa Słońca z siedzibą w Wielkiej Słońcy: http://www.territorial.de/dawp/prstargd/schlanz.htm Tam też mieścił się od 18...
8 paź 2025, o 08:13
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów 1945-1947 r.

Tylko, że w okresie - opisywanym we wspomnieniach - NRD jeszcze nie istniała, a kierownikiem odbudowy mostu był inż. S. Litwiniszyn. Żadnej delegacji zagranicznej nie odnotowały władze polityczne, administracyjne czy też szeroko pojętego aparatu bezpieczeństwa (UB/MO). Ponadto już w grudniu 1946 r. ...
8 paź 2025, o 19:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Szanowni Państwo, bardzo miło mi zaprosić na promocję mojej książki o pierwszych latach tzw. władzy ludowej na terenie Tczewa i powiatu tczewskiego, które odbędzie w tczewskiej książnicy przy ul. J. Dąbrowskiego 6, 21 października 2025 r. o godz. 18 . Wierzę, że wszyscy zainteresowani tym trudnym ok...
12 paź 2025, o 14:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Stary" Cmentarz Katolicki

Pan to trochę nadinterpretuję. Tak się okazuję, że znam i sprawę strzelca Różanowskiego i działalność władz komunistycznych na terenie powiatu tczewskiego. Tutaj nie chodziło o "sanacyjną" i "burżuazyjną/obszarniczą" armię. Tutaj drobne wytłumaczeniu - ja po przejrzeniu dokumenta...
12 paź 2025, o 16:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Stary" Cmentarz Katolicki

Poza tym, gdyby chciano odwracać od niego wzroku....to by mu nie poświęcano tablicy w latach sześćdziesiątych. Punktujmy komunistów za ich faktyczne winy (tych nie brakuje, proszę mi uwierzyć), a nie za jakieś nadmierne trzymanie się przepisów, którego nie brakuje i dzisiaj.
2 lut 2026, o 09:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pierwsze lata władzy ludowej

Nie, tutaj chodzi o ks. Anastazego Nagórskiego, z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Tczewie. Był on jednym z wikariuszy i zastępcą ks. Aleksandra Pronobisa. W czasie napisania tego artykułu ks. Nagórski pracował w jednym z tczewskich liceów. Tutaj ciekawa sytuacja, bo ks. Pronobis i Nagórski ba...
19 lut 2026, o 08:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921

To trochę nie tak. To absolutna nieprawda, że dokumenty odznaczeniowe żołnierzy z tego okresu zostały wybrakowane, bo sam je oglądałem (nawet te gdy sam wniosek odrzucano). Fakt, że w żadnym razie nie jest kompletna. Na to się jednak złożyło wiele czynników. I tutaj nie ma mowy o "politrukach&q...