Znaleziono 218 wyników
- 29 mar 2026, o 20:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zmiana biegu Kanału Młyńskiego
Zgodnie z deklaracją w temacie Tczewska Stocznia Rzeczna zapodaję kilka zdjęć lotniczych ujścia Kanału Młyńskiego do Wisły, faktycznie nie jest to wielka zmiana biegu kanału, ale i tak fascynująca historia przebudowy ujścia kanału: Ujście w roku 1967 (zwykłe/wąskie): https://i.imgur.com/CIDOsFF.jpeg...
- 11 kwie 2026, o 23:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulice Tczewskie
W załączeniu kilka zdjęć z wczorajszej wizyty (a co tam, pochwalę się że byłem, ale bez mojej facjaty) na Dirschauer Strasse w Berlinie. Sama Tczewska jest dość spokojną ulicą z zajętymi wszystkimi miejscami parkingowymi, ale mimo że od centrum Berlina oddalona jest o 5 km to jest zlokalizowana w be...
- 16 kwie 2026, o 20:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple
Ta pocztówka ma z Tczew (ówczesny Dirschau) związek bezpośredni i jednoznaczny – jest to karta nadana właśnie w tym mieście. 📍 Co łączy ją z Tczewem (Dirschau)? Stempel pocztowy Na awersie (adresowej stronie) w prawym górnym rogu widoczny jest czytelny stempel: DIRSCHAU data: 12.4.1901 (z godziną w...
- 9 maja 2026, o 20:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Tczew i okolice – bocznice kolejowe
O Tczewie mówiło się: Tczew - miasto kolejarzy. O Tczewie mówi się: Tczew - ważny węzeł kolejowy w północnej Polsce. O Tczewie można powiedzieć: Tczew - upadły punkt kolejowych przeładunków. Na ogromnej tczewskiej ładowni od czasu do czasu odbywają się jeszcze jakieś rozładunki lub załadunki, ale są...
- 14 maja 2026, o 21:40
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew i okolice – bocznice kolejowe
Bocznica kombinatu, korzystająca częściowo ze wspólnych torów, funkcjonowała w ścisłym powiązaniu z inną bocznicą. Oczywiście nazwy bocznic w temacie wymyślam - nie wiem jak się nazywały. Tczew / Zakład Energetyki Cieplnej Plany wskazują, że ulicę Sadową przecinały kiedyś 2 (!) tory. Jeden z torów k...
- 18 maja 2026, o 21:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wróćmy do Tczewa, ale w rejon jeszcze nieporuszany w tym temacie. W gąszczu traw w okolicy posterunku odgałęźnego Górki można dostrzec zakryte szyny kolejowe, które prowadzą w kierunku zlokalizowanego w pobliżu kompleksu budynków magazynowych. Szyny tego toru za bramą wjazdową rozgałęziają się na dw...
- 21 maja 2026, o 18:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lisewo
Napotkane na fejsbuku: Zimą 1992 roku niewiele wskazywało, że rozpoczęła się najtrudniejsza dekada w historii Gdańskich Kolei Dojazdowych, której żuławska wąskotorówka pod szyldem PKP nie przetrwa. Na zdjęciu: wagon motorowy MBxd2-213 obsługujący pociąg nr 5215 oczekuje odjazdu do Nowego Dworu Gdańs...
- 24 maja 2026, o 22:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
W temacie poświęconym posterunkowi Suchostrzygi zamieściłem spolszczoną niemiecką mapę Bahnhof Lunau i wykazałem zaciekawienie odgałęzionym samotnym torem na górze rysunku stacji Tczew Suchostrzygi. Kolorem czerwonym torowisko przerysowałem, przeskalowałem, obróciłem i wstawiłem na mapę Google i nic...
- 27 maja 2026, o 19:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Nie sądziłem że tak szybko wrócę do tego tematu. Przypomniało się mi że gdzieś tu na forum ktoś kiedyś wstawił zdjęcie lotnicze peronów stacji Tczew wykonane 20 lat temu, dzisiaj nie znalazłem tego zdjęcia, ale skojarzyłem że w czeluściach mojej prywatnej chmury plików posiadam pliki z materiałami p...
- 27 maja 2026, o 19:21
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Przenosimy się do Tczewa z roku 2007. Jak na dwudziestoletnie zdjęcia bardzo dobra ich jakość. W lewej górnej części zdjęcia tory bocznicowe do lokomotywowni/parowozowni, w prawej centralnej części tory bocznicowe do drożdżowni/PBW (stacja Tczew, 2007): https://i.imgur.com/Yq0hzva.jpeg W lewej częśc...