Znaleziono 203 wyniki

Powrót

autor: spaff
2 sie 2025, o 14:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Sobowidz

Nie byłem świadomy istnienia zamczyska w Sobowidzu. Rejsy: magazyn Dziennika Bałtyckiego, 1996, nr 168 W 1396 roku stał już w Sobowidzu „dom”, czyli zamek krzyżacki, a od 1399 do 1404 roku opasano go murem obronnym. Na budowę muru wydano 649 marek i 17 skojców, mnóstwo ówczesnych pieniędzy. Wielki M...
14 sie 2025, o 16:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wrzesień 39 r. i okupacja

Zapodaję przypadkowo napotkany artykuł jako ciekawostkę o zmyślaniu historii: Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 1983, nr 8 Chwasty na poletku historii Konrad Ciechanowski Często spotykamy się z utyskiwaniem na słabą znajomość historii Pomorza Gdańskiego w latach drugiej wojny światowej w...
14 sie 2025, o 16:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów 1945-1947 r.

Jantarowe Szlaki, 1983, nr 4 Tczewskie mosty Roman Klim (...) Niemcy po ukończeniu działań wojennych natychmiast przystąpili do odbudowy mostów. W pracach zatrudniano więźniów z obozu przejściowego utworzonego w koszarach tczewskich przy ul. Skarszewskiej (obecnie ul. Wojska Polskiego). 8 marca 194...
14 sie 2025, o 17:14
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w czasie I wojny światowej

Nie mam pojęcia jak interpretować poniższy artykuł. Gazeta Toruńska 1915, R. 51 nr 192 — Tczew. Przez Tczew transportowano 17-letnią dziewczynę, która jako zwyczajny szeregowiec służyła we wojsku rosyjskiem. Pochodzi ona ze Sybiru i znajdowała się w rowie ochronnym, gdzie pełniła funkcye telefonistk...
14 sie 2025, o 17:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dworzec towarowy

Gazeta Toruńska 1914, R. 50 nr 170

— Tczew. Prace około nowego dworca towarowego, który ma kosztować w całości 8 milionów 9 set tysięcy marek, w ostatnim czasie znacznie postąpiły. Prace mularskie niemal ukończone.

Obrazek
15 sie 2025, o 16:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kino "Wisła"

A ja wspominam kino Wisła, że po zakończeniu seansu opuszczało się salę kinową bardzo szybko w kierunku chodnika. Dzisiaj mamy bodaj 4 sale kinowe, a na początku 1955 roku Mieczysław Górka zapytał o utworzenie drugiego kina. Dziennik Bałtycki, 1955, nr 2 PRZYDAŁOBY SIĘ DRUGIE - Kino „Wisła“ w Tczewi...
19 sie 2025, o 16:45
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pomorska Fabryka Gazomierzy/Predom-Metrix

Dziennik Bałtycki, 1980, nr 85 Tydzień producenta w gdańskim "Neptunie" Wczoraj, w DT „Neptun” w Gdańsku-Wrzeszczu zainaugurowano Tydzień Producenta — handlową imprezę zorganizowaną z inicjatywy Domów Towarowych „Centrum” i zakładów „Predom-Metrix” w Tczewie. W czasie trwania imprezy, tj....
19 sie 2025, o 17:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Dziennik Bałtycki, 1955, nr 76 Nasz meldunek w dniu „Święta Morza” Konferencja prasowa u wicewojewody gdańskiego (...) W Tczewie uruchomiono prom na Wiśle na miejsce zniszczonego przez Niemców mostu. Gazownia została naprawiona. (...) https://i.imgur.com/3DygEem.jpeg EDIT: Przepraszam. Nie podałem ...
22 sie 2025, o 16:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Linie autobusowe

Skoro żądasz to choć zapodam trasę i rozkład z przystanku dworcowego, oba w załączeniu.
24 sie 2025, o 17:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew

Nie znalazłem na forum informacji o tej historii: 30 Dni, 2021, nr 4/5 W miejscu, w którym do 2013 roku istniała przeprawa promowa przez Wisłę, w 1850 roku wydarzyła się katastrofa Zapalić świeczkę nad Wisią Wydarzyło się to dokładnie w połowie XIX wieku, na początku czerwca 1850 roku. Podczas przep...