Znaleziono 205 wyników
- 24 sie 2025, o 18:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kombinat Malinowo
Dziennik Bałtycki, 1954, nr 125 Dlaczego właśnie Malinowo? W związku z artykułem mgr inż. Leona Gwizdały, zamieszczonym w Dzienniku Bałtyckim z dnia 12. V. 1954 r. Nr 112, na temat budowy kombinatu ogrodniczego w Malinowie - pragnę wyrazić swoją opinię na temat lokalizacji kombinatu w Malinowie, a ...
- 24 sie 2025, o 18:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kombinat Malinowo
Dokopałem się do tego artykułu atakującego Malinowo: Dziennik Bałtycki, 1954, nr 112 Trójmiasto czeka na nowalijki (...) W styczniu br. Ministerstwo PGR przydzieliło byłemu Okręgowemu Zarządowi PGR w Gdańsku (obecnie Gdańskie Zjednoczenie PGR) kredyty w wysokości 2 i pół miliona zł na budowę pierwsz...
- 25 sie 2025, o 16:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Szymankowo
Alfons Lessnau pojawił się w tym wątku, ale myślę że warto wkleić poniższy artykuł - fakty ogólnie znane, choć nigdy nie wiadomo czy to sto procent prawdy. Dziennik Bałtycki 1947, nr 128 Pierwsi męczennicy wojny Wstrząsające zeznania niedoszłej ofiary masakry w Szymankowie Korzystając z materiałów, ...
- 25 sie 2025, o 16:59
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
Kolejne zastrzeżenia obywatela (nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc wrzucam tu jako ciekawostkę, bo nie warto zakładać nowego): Dziennik Bałtycki, 1950, nr 43 Niedole dojeżdżających Komunikacja zajmuje w listach naszych korespondentów bardzo wiele miejsca. Nic dziwnego. Jest to jeden z najbardzi...
- 27 sie 2025, o 20:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Czyżykowska
Dziennik Bałtycki, 1960, nr 73 Sygnatura: Km. 480/59 OBWIESZCZENIE O LICYTACJI NIERUCHOMOŚCI Komornik Sądu Powiatowego w Tczewie, mający kancelarię w Tczewie przy ul. Kopernika 4 na podstawie art. 685 i 688 kpe podaje do publicznej wiadomości, że dnia 5 maja 1960 r. o godz. 11 w Sądzie Powiatowym w...
- 29 sie 2025, o 17:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gastronomia
Dziennik Bałtycki, 1952, nr 80 Za mało gospód w Tczewie Gospody i jadłodajnie, w których ludzie pracy korzystają ze smacznych, gorących posiłków, są niezbędnie potrzebne. Ilość tych zakładów gastronomicznych nie jest jeszcze wystarczająca. W terenie spotyka się takie punkty, do których przybywa wie...
- 30 sie 2025, o 17:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Linie autobusowe
Nie będzie to nic odkrywczego, ale pamiętam: - linię nr 7 z przełomu wieków, którą dojeżdżałem na bilecie miejskim na "rondo" w Rokitkach by udać się z buta do Śliwin; - linię nr 50 z lat w okolicach 1999-2003, na której można było na bilecie miejskim dostać się do Zajączkowa (przystanek n...
- 30 sie 2025, o 17:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Knybawa
Gazeta Gdańska "Echo Gdańskie", 1927.07.24 nr 166
Budowa mostu. Wydział powiatowy rozpisał przetarg ofertowy na budowę nowego motu żelazno-betonowego na rzeczce Drebok w
Knybawie pod Tczewem.
![Obrazek]()
Budowa mostu. Wydział powiatowy rozpisał przetarg ofertowy na budowę nowego motu żelazno-betonowego na rzeczce Drebok w
Knybawie pod Tczewem.

- 30 sie 2025, o 19:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowy dworzec
Dzisiaj korzystamy z przyjemnej stacji kolejowej i z przyjemnego dworca kolejowego i z przyjemnej infrastruktury wokół dworca, ale tak naprawdę zawsze było przyjemnie na tczewskiej kolei pasażerskiej w porównaniu do innych miast, wyjątkowo dbano o nią, przykład modernizacji z przełomów wieków: Dzien...
- 4 wrz 2025, o 16:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Historia w gazetach ukryta
Dziennik Bałtycki, 1977, nr 125 Pierwszy „Fiat 126 p“ dla nabywcy szczęśliwego losu Samochód za 5 złotych dla Zdzisława Błaszczaka z Tczewa Minęły zaledwie 3 dni sprzedaży losów naszej Wielkiej Loterii Fantowej i oto padła już pierwsza główna wygrana - jeden z 8 "Fiatów 126p". Szczęście d...