Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: tczewianin140
5 sie 2025, o 15:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Rajkowy

Dzień dobry, pisze z zapytaniem, czy idzie zrobic to samo z budynkami Akacjowa 17 (dawna szkola) i z budynkiem Rajkowy 21? (ceglany dom w którym podobno jak słyszałem od babci która tam mieszka był tam na prawo sklep spożywczy i moja babcia często tam chodziła) i bardzo ciekawią mnie te 2 budynki, j...
autor: mzk
6 sie 2025, o 20:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

No i stało się. Ukazała się. https://ksiegarniaipn.pl/ksiazka/swiat-to-my-aparat-wladzy-politycznej-w-tczewie-i-powiecie,655462 Wszystkich, których interesuje ten okres naszych dziejów, zapraszam do lektury. To nie jest łatwa historia, ale bez niej trudno zrozumieć co się działo później. Kiedyś chyb...
autor: dic
12 sie 2025, o 11:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w filmach

Dronem nad Mostem w Tczewie

14 sie 2025, o 17:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Steblewo

Mój przelot nad kościołem kilka dni temu, szkoda, że dalej niszczeje bo ma potencjał :(

autor: LukaszB
15 sie 2025, o 13:48
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Linie autobusowe

ZKM Tczew pisze: 23 lip 2025, o 09:41 A Czy są jeszcze jakieś linie zlikwidowane w Tczewie nawet takie które były uruchamiane tymczasowo?
Niektóre linie miały tzw warianty, które obsługiwały wydłużone trasy. NP. 10 skreślona dojeżdżała do Narków, a skreślona 5 do Czarlina.
autor: Wałasz
16 sie 2025, o 08:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Steblewo

No właśnie. Tydzień temu była dłuższa wycieczka rowerowa z Tczewa przez Żuławy ze Steblewem po drodze. Zbiegło się to poniekąd z moim urlopem i nie mogłem wziąć w tym udziału. Czy to była w końcu inicjatywa Dawnego Tczewa czy Fabryki Sztuk i kto był przewodnikiem? Dodam, że jest bardzo ciekawy mater...
autor: Żądam Lini 14!
22 sie 2025, o 07:31
Skocz do działu
Skocz do tematu

Linia nr 14 jeździła raz dziennie z Czyzykowa przez górki na Suchostrzygi od poniedziałku do piątku . Zakończenie kursowania lini 14 8 lat temu (stan na 2025)
23 sie 2025, o 10:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w filmach

Czołem wrzuciłem wczoraj nowy film z oblotu nad Tczewskimi zabytkami

[media] [/media]
autor: ZKM Tczew
24 sie 2025, o 07:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

:tczew Dziękuję za tyle rzeczy
autor: Wałasz
30 sie 2025, o 08:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Czyżykowska

Spaff, dzięki za ten post. Dowiedziałem się, że wspomniany Fr. Czechanowski to jakiś mój bardzo daleki krewny od strony babci "po kądzieli". Ludzie mówili o nim często błędnie "Ciechanowski". Wracają miłe wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze intrygowały mnie te budynki za żywopłotem...