Znaleziono 285 wyników
- 5 sie 2025, o 15:37
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rajkowy
Dzień dobry, pisze z zapytaniem, czy idzie zrobic to samo z budynkami Akacjowa 17 (dawna szkola) i z budynkiem Rajkowy 21? (ceglany dom w którym podobno jak słyszałem od babci która tam mieszka był tam na prawo sklep spożywczy i moja babcia często tam chodziła) i bardzo ciekawią mnie te 2 budynki, j...
- 6 sie 2025, o 20:53
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
No i stało się. Ukazała się. https://ksiegarniaipn.pl/ksiazka/swiat-to-my-aparat-wladzy-politycznej-w-tczewie-i-powiecie,655462 Wszystkich, których interesuje ten okres naszych dziejów, zapraszam do lektury. To nie jest łatwa historia, ale bez niej trudno zrozumieć co się działo później. Kiedyś chyb...
- 12 sie 2025, o 11:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew w filmach
Dronem nad Mostem w Tczewie
- 14 sie 2025, o 17:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Steblewo
Mój przelot nad kościołem kilka dni temu, szkoda, że dalej niszczeje bo ma potencjał
- 15 sie 2025, o 13:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 16 sie 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Steblewo
No właśnie. Tydzień temu była dłuższa wycieczka rowerowa z Tczewa przez Żuławy ze Steblewem po drodze. Zbiegło się to poniekąd z moim urlopem i nie mogłem wziąć w tym udziału. Czy to była w końcu inicjatywa Dawnego Tczewa czy Fabryki Sztuk i kto był przewodnikiem? Dodam, że jest bardzo ciekawy mater...
- 22 sie 2025, o 07:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Linie autobusowe
Linia nr 14 jeździła raz dziennie z Czyzykowa przez górki na Suchostrzygi od poniedziałku do piątku . Zakończenie kursowania lini 14 8 lat temu (stan na 2025)
- 23 sie 2025, o 10:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew w filmach
Czołem wrzuciłem wczoraj nowy film z oblotu nad Tczewskimi zabytkami
[media] [/media]
[media] [/media]
- 24 sie 2025, o 07:33
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Linie autobusowe
- 30 sie 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Czyżykowska
Spaff, dzięki za ten post. Dowiedziałem się, że wspomniany Fr. Czechanowski to jakiś mój bardzo daleki krewny od strony babci "po kądzieli". Ludzie mówili o nim często błędnie "Ciechanowski". Wracają miłe wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze intrygowały mnie te budynki za żywopłotem...