Znaleziono 285 wyników
- 30 sie 2025, o 14:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Linie autobusowe
Czy kojarzycie linie autobusowe, które były pozamiejskie? Zastanawiam się na jakiej podstawie MZAK/ZKM wykonywał trasy bardziej pasujące do zadań PKS.
- 3 wrz 2025, o 18:21
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Linie autobusowe
@spaff to znaczy lubię żółto-czerwone sam w moim mieście mam autobusy tylko koloru ale po prostu myślałem że Tczew zasługuje na coś więcej autobusy tak stare nie są większość pojazdów jest z roku 2016 są tylko trzy czarne owce a raczej żółto-czerwone w 2011 roku i są to autobusy 18 m. Tutaj moja lis...
- 9 wrz 2025, o 09:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czyżykowo
Rozumiem że miniartykuł dotyczy Czyżykowa. Nie. Dotyczy to późniejszej drożdżowni przy ul. Za Dworcem, po której już praktycznie nic nie zostało, ale na Forum DT jest o tych zakładach obszerny wątek . Taka ciekawostka, że na terenach drożdżowni i przedsiębiorstwa "Troć/Koral", najprawdopo...
- 11 wrz 2025, o 11:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Hans Frank w Tczewie, podczas sprowadzenia chorągwi Niemieckiego Zakonu Rycerskiego z Zamku w Krakowie do Malborka (www.szukajwarchiwach.gov.pl)
- 16 wrz 2025, o 10:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacer po Skarszewach
To była moja koleżanka z klasy LO im. M. Skłodowskiej-Curie w Tczewie. Kilka dni po tragedii byłem w tym miejscu, później jeszcze z raz czy dwa razy. Lokalizacji co do metra nie podam, ale +/- w okolicy tego punktu , przy drzewach i blisko zabudowań wczasowych, co widać zresztą na zdjęciach. Było o ...
- 17 wrz 2025, o 09:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacer po Skarszewach
Dzięki za doprecyzowanie. Może to i dobrze, że post się pojawił, bo warto pamiętać - to była dobra osoba, dobra koleżanka. Raz na kilka lat, jak jestem po drodze, to wpadam na cmentarz do Skarszew. W Borównie nad jeziorem to chyba z 10 lat już nie byłem... Marlena była pierwszą albo drugą osobą w kl...
- 17 wrz 2025, o 09:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ludność miasta
Przed wyborami samorządowymi 2024 r. felietonista GT o ksywce Olek Wojciechowski napisał ciekawy felieton o liczbie ludności: https://www.tczewska.pl/artykul/24233,d ... cow-tczewa
Różnica jak widać nie aż tak duża. Oby odwrócić ten trend spadkowy.
Różnica jak widać nie aż tak duża. Oby odwrócić ten trend spadkowy.
- 18 wrz 2025, o 09:13
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowy dworzec
Kolej to beton wiadomo, poniższy artykuł to potwierdza że od lat, ale mi się udało uczestniczyć w jeszcze bardziej zamotanej pozytywnej akcji w XXI wieku, gdy nie było jednolitego PKP tylko już była rzeczywistość po nastaniu różnych spółek kolejowych, może kiedyś to opiszę, ale na pewno nie podam s...
- 19 wrz 2025, o 11:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wiatrak
O dziwo przemilczany jest na forum temat remontu tczewskiego wiatraka. Forumowicz @dic ostatnio coś tam pokazał w filmotece forumowej, ale tam w filmie było wiele wątków tczewskich a nie poświęcenie się wątkowi wiatrakowemu. W załączeniu przesyłam zdjęcia z trwającego remontu po wymianie skrzydeł. ...
- 20 wrz 2025, o 16:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego
Sorry, artykuł powyżej jest bardziej interesujący.