Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: piozykow
17 kwie 2025, o 16:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nieszczęśliwe wypadki tczewian

Proszę o zwrócenie uwagi na nagrobek majora Mikołaja Rusina z 1934 roku. Ten zabytkowy obiekt, wykonany przez tczewskiego kamieniarza, stanowi wyjątkowy przykład rodzimego rzemiosła kamieniarskiego okresu międzywojennego. Nagrobek ten jest istotny z kilku względów: zachował się na nim podpis lokalne...
autor: niespokojna66
18 kwie 2025, o 21:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Panorama Tczewa

Znalezione na e bay
Zrzut ekranu 2025-04-18 221912.jpg
autor: Dagmar
22 kwie 2025, o 07:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budynek niem.towarzystwa sportowego-Czyżykowska

Mój pradziadek Erich Schultz wybudował wtedy boisko sportowe. Zbudował go bezpłatnie, a koszty materialne pokrył z datków.
Źródło: Chronik des Kreises Dirschau, 1969
autor: zombiepig10
24 kwie 2025, o 23:26
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoła Morska

Dzień dobry, zakupiłem ostatnio taką odznakę absolwentka szkoły morskiej. Przedwojenna była ze srebra i miała próbę. Moja jest bardzo cienka, gorszej jakości i jest to raczej odlew. Podobno mogła zostać zrobioną w latach 70-tych podczas zjazdu absolwentów ale nie jestem pewny czy nie jest to zrobion...
autor: mzk
25 kwie 2025, o 11:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoła Morska

Znalazłem taką przerobioną odznakę która jest bardzo podobna do mojej. Mam też 2 zdjęcia porównawcze znalezionych oryginałów i mojego egzemplarza. Oryginały się różnią i jeden jest podobny do mojego egzemplarza. Zakładam że to oryginał ze względu na to że na stronie na której go znalazłem jest dato...
autor: Wałasz
30 kwie 2025, o 09:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nagrobki

Kolejny błąd w książce? Strona 294 piszecie, że w 2012 znaleźliście nagrobki na Chopina, na forum posty z roku 2011. Jeju tak ciężko napisać dobrze książkę? :ireful :( Można by się spodziewać, iż komentarz pana Marcina z tego wątku będzie ładnym podsumowaniem sprawy, ale widać ciągnie się ona dalej...
autor: mzk
30 kwie 2025, o 11:48
Skocz do działu
Skocz do tematu

To niestety coraz bardziej przypomina jakąś personalną niechęć niż merytoryczną dyskusję. Kończąc moją aktywność w tej przestrzeni chciałbym powiedzieć, że za chwilę (w tym roku) pojawi się moja książka - 600 stron. Jest już chyba po czwartej redakcji, drugiej korekcie i po składzie (ma nawet okładk...
30 kwie 2025, o 14:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zespół Szkół Technicznych

zet48 pisze: 15 mar 2011, o 16:47 Szkoła w budowie
Obrazek
1 maja 2025, o 10:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Masoni w Tczewie

Oto fragment tekstu pochodzący z "Chronik des Kreises Dirschau" (Otto Korthals, 1969)
autor: LukaszB
5 maja 2025, o 12:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Mogę powiedzieć, że na 100% na Chopina odkryliśmy fragmenty nagrobków. Dzisiaj wraz z be-goodem ( :dzieki ) wykopaliśmy fragment, który nie pozostawia żadnych wątpliwości. Zadziałaliśmy w kilku kierunkach - miejska konserwator wie o sprawie i poinformowała architekta mającego nadzór. Zielu ( :ok )d...