Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: zukote1991
9 maja 2025, o 17:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przekazanie zbiorów Dawnego Tczewa

To naprawdę wspaniała i wzruszająca wiadomość. Ogromne podziękowania dla całego zespołu Dawnego Tczewa za lata pracy i pasji. Przekazanie zbiorów do instytucji, które zadbają o ich zachowanie i udostępnienie, to piękny gest troski o dziedzictwo lokalne. Cieszę się, że historia naszego miasta znajdzi...
autor: mzk
17 maja 2025, o 11:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

Nie wiem, czy to kwestia tygodni, czy może miesięcy...jednak to już bliżej niż dalej.

Obrazek
autor: GabberTech
19 maja 2025, o 09:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kolejowa Straż Pożarna

Rozpoznałem znajomego sąsiada :) ale się zdziwił jak mu to zdjęcie przesłałem 🤣
autor: zielu
23 maja 2025, o 12:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji

Uczniowie szkoły w Czatkowach podczas wycieczki w Tczewie jesienią 1939 r. - w tle trwa odbudowa mostów.

Cymesik, prawda? ::dawnytczew

Zdjęcie otrzymaliśmy od pana Mikołaja - pochodzi z rodzinnego archiwum jego babci. Dziękujemy! :dzieki
23 maja 2025, o 12:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Rybaczenie" na Wiśle

Kolejne zdjęcia z rodzinnego archiwum pana Mikołaja. Wiślani rybacy podczas pracy, lata powojenne, prawdopodobnie gdzieś między Tczewem a Czatkowami. Może dom widoczny na dwóch fotografiach pozwoli na ustalenie precyzyjniejszej lokalizacji? Dom na wale między Czatkowami a Koźlinami?
23 maja 2025, o 12:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Czatkowy

Otrzymaliśmy zdjęcia od pana Mikołaja uczniów - polskich i niemieckich nieistniejącej szkoły w Czatkowach z okresu przedwojennego (polecam zajrzeć do wątku odbudowy mostów tczewskich w latach okupacji - tam fotografia uczniów na wycieczce w Tczewie z odbudową mostów w tle). 496513333_721079720616964...
autor: Wałasz
23 maja 2025, o 13:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Rokitki

Podczas kwerendy archiwalnej w gdyńskim archiwum wpadła w moje ręce księga gruntowa Rokitek (tom I), dzięki czemu mogę zweryfikować, skorygować i doprecyzować część podanych informacji: - Folwark Rokitki powstał ok. poł. XVII w. z inicjatywy starosty tczewskiego Francois Andrault de Buy, który objął...
autor: mzn1971
6 cze 2025, o 14:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Siedziba PUBP

Dzień dobry,
trafiłem na to forum przypadkowo, ale może ten dokument będzie pomocny w waszej dyskusji:
https://www.cia.gov/readingroom/docs/CI ... 0009-1.pdf
Pozdrawiam
autor: mzk
6 cze 2025, o 23:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Siedziba PUBP

Z wielką ostrożnością podchodziłbym do tego dokumentu. "Połączono" w nim kilka okresów w jeden. To nie są dane za lata pięćdziesiąte, a czterdzieste....i jest to bardziej pewne wyobrażenie o tym jak działało UB w Tczewie niż faktyczny jego obraz.
autor: GabberTech
18 cze 2025, o 12:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most - sytuacja obecna

Witam serdecznie forumowiczów, Dziś na wirtualnej Polsce przeczytałem artykuł o kolejnych kontaktach przy rewitalizacji mostu : https://informacje.wp.pl/wiadomosci/znane-sa-koszty-remontu-mostu-tczewskiego-srodkow-bylo-az-nadto-7168645348742785a Myślałem że to już koniec gehenny… i most będzie w cał...