Znaleziono 272 wyniki

Powrót

autor: zielu
23 maja 2025, o 12:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji

Uczniowie szkoły w Czatkowach podczas wycieczki w Tczewie jesienią 1939 r. - w tle trwa odbudowa mostów.

Cymesik, prawda? ::dawnytczew

Zdjęcie otrzymaliśmy od pana Mikołaja - pochodzi z rodzinnego archiwum jego babci. Dziękujemy! :dzieki
autor: dic
12 sie 2025, o 11:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w filmach

Dronem nad Mostem w Tczewie

autor: spaff
14 sie 2025, o 17:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dworzec towarowy

Gazeta Toruńska 1914, R. 50 nr 170

— Tczew. Prace około nowego dworca towarowego, który ma kosztować w całości 8 milionów 9 set tysięcy marek, w ostatnim czasie znacznie postąpiły. Prace mularskie niemal ukończone.

Obrazek
15 sie 2025, o 16:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kino "Wisła"

A ja wspominam kino Wisła, że po zakończeniu seansu opuszczało się salę kinową bardzo szybko w kierunku chodnika. Dzisiaj mamy bodaj 4 sale kinowe, a na początku 1955 roku Mieczysław Górka zapytał o utworzenie drugiego kina. Dziennik Bałtycki, 1955, nr 2 PRZYDAŁOBY SIĘ DRUGIE - Kino „Wisła“ w Tczewi...
19 sie 2025, o 16:45
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pomorska Fabryka Gazomierzy/Predom-Metrix

Dziennik Bałtycki, 1980, nr 85 Tydzień producenta w gdańskim "Neptunie" Wczoraj, w DT „Neptun” w Gdańsku-Wrzeszczu zainaugurowano Tydzień Producenta — handlową imprezę zorganizowaną z inicjatywy Domów Towarowych „Centrum” i zakładów „Predom-Metrix” w Tczewie. W czasie trwania imprezy, tj....
19 sie 2025, o 17:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Dziennik Bałtycki, 1955, nr 76 Nasz meldunek w dniu „Święta Morza” Konferencja prasowa u wicewojewody gdańskiego (...) W Tczewie uruchomiono prom na Wiśle na miejsce zniszczonego przez Niemców mostu. Gazownia została naprawiona. (...) https://i.imgur.com/3DygEem.jpeg EDIT: Przepraszam. Nie podałem ...
autor: dic
23 sie 2025, o 10:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew w filmach

Czołem wrzuciłem wczoraj nowy film z oblotu nad Tczewskimi zabytkami

[media] [/media]
29 sie 2025, o 17:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gastronomia

Dziennik Bałtycki, 1952, nr 80 Za mało gospód w Tczewie Gospody i jadłodajnie, w których ludzie pracy korzystają ze smacznych, gorących posiłków, są niezbędnie potrzebne. Ilość tych zakładów gastronomicznych nie jest jeszcze wystarczająca. W terenie spotyka się takie punkty, do których przybywa wie...
8 wrz 2025, o 18:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Dworzec

Kolejna ofiara.

Gazeta Toruńska 1911, R. 47 nr 171

— Tczew. Trzynastoletniego syna posiedziciela Ćwiklińskiego z pobliskiej wioski Dirschauerwiesen przejechał pociąg i zabił go na miejscu.

Obrazek

Dirschauerwiesen - prawdopodobnie Tczewskie Łąki.
14 wrz 2025, o 12:48
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Dworzec

Wraca transport wojenny.

Gazeta Toruńska 1915, R. 51 nr 135

— Tczew. Przejeżdżały tędy 4 pociągi nadzwyczajne, wiozące 4000 jeńców rosyjskich do Hamersztyna.

Obrazek

Hamersztyn to chyba Czarne.