Znaleziono 16 wyników
- 13 lis 2019, o 13:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bory Tucholskie na pocztówkach
W "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego" znalazłem informację, że w Tleniu od późnego średniowiecza istniał młyn w miejscu ujścia rzeczki Prusiny do Czarnej Wody/Wdy: http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_XII/344 Z tekstu, który podlinkowałaś wynika, że w XIX w. ten młyn ...
- 21 lis 2019, o 13:47
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 28 lis 2019, o 21:07
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowy dworzec
Niejeden tczewski "szperacz" pewnie miał już w swoich rękach te rysunki, ale nie zauważyłam, by pojawiły się na forum - przepraszam, jeśli jednak po prostu je przeoczyłam. Przy okazji wizyty w Archiwum Państwowym w Gdańsku rzuciłam okiem na projekt tczewskiego dworca - myślę, że trwający r...
- 30 gru 2019, o 15:57
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stare przedmioty z tczewskich domów
Odwiedził mnie "Dawny Mikołaj" i obdarował prezentami.
Obiecał, że jeszcze przeszuka zakamarki swoich sań i może znajdzie coś jeszcze.
Obiecał, że jeszcze przeszuka zakamarki swoich sań i może znajdzie coś jeszcze.
- 7 sty 2020, o 20:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Osiedle Bema
W dziadkowo-babcinym archiwum zdjęciowym odnalazłem przypadkiem garść średniej jakości fotek obrazujących wygląd Osiedla Bema u jego pierwocin, tj. między 1958 a 1963 r. Obejmują one tereny części ulic Żeromskiego, Prusa i Konopnickiej, a więc połać ziemi z przedwojennego majątku Łubieńskich i Walig...
- 12 sty 2020, o 21:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
9. urodziny Dawnego Tczewa
30 stycznia (czwartek) o godz. 18.00 w Fabryce Sztuk odbędą się 9. urodziny Dawnego Tczewa
Tradycyjnie dokonamy podsumowania kolejnego roku naszej działalności i na koniec zjemy pyszny tort ze spółdzielni Jasna oraz będzie delektować się oranżadą
Tradycyjnie dokonamy podsumowania kolejnego roku naszej działalności i na koniec zjemy pyszny tort ze spółdzielni Jasna oraz będzie delektować się oranżadą