Znaleziono 61 wyników
- 12 kwie 2011, o 09:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wieńce laurowe
Czytając niedawno tekst o architekturze secesyjnej Przemyśla, zwróciłam uwagę na zdanie : „ (…)Niewątpliwie w jakże często na terenie Przemyśla występujących zgeometryzowanych formach należy dopatrywać się inspiracji budownictwem stolicy monarchii. Przede wszystkim stosowanie form geometrycznych - a...
- 19 kwie 2011, o 20:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Staszica
Może taka jest geneza nazwy: Yorckstraße - benannt nach Johann David Ludwig Graf Yorck von Wartenburg (1759-1830), preußischer General, geadelt nach Erfolgen in den Befreiungskriegen 1814 Nie znam niemieckiego, ale to znalazłam w necie jako wyjaśnienie nazwy ulicy. Tłumacz google wyjaśnia,że to prus...
- 15 lip 2011, o 15:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cegielnie
Plany cegielni w Knybawie ściągnięte ze strony Architekturmuseum w Berlinie. Zgodnie z zastrzeżeniem ww. czynię to w celach naukowych "wissenschaftlichen gebrauch", ponieważ nasze forum z założenia realizuje ten cel .
- 23 kwie 2012, o 21:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Panorama Tczewa
Nie zauważyłam jej w tym temacie. Panorama Tczewa przedstawiona na pocztówce wydanej z okazji 650-lecia miasta.
- 26 wrz 2012, o 21:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pomniki przyrody
A co z platanem z postu viewtopic.php?p=14271#p14271" onclick="window.open(this.href);return false;. Kiedyś była na nim tabliczka, że to pomnik przyrody...
- 31 gru 2012, o 12:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dawnych reklam i ogłoszeń czar
Drodzy Forumowicze! Przekazuję Wam noworoczne życzenia od tczewskich kupców i ode mnie!
- 11 gru 2013, o 22:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: ulica Kościuszki
Ze strony Herder- Institut http://www.herder-institut.de/bildkatal ... r=Dirschau" onclick="window.open(this.href);return false;
- 9 paź 2015, o 11:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Karczma - ul. Wojska Polskiego
Na wystawie "Browarnictwo w Tczewie" ( w Fabryce Sztuk) znajdowała się tablica z takimi informacjami: Karczma powstała wg planów z 30 czerwca 1893 r.. Inwestorem był Arthur Albrecht. Prace budowlane wykonał J. Kloschinski, natomiast wykończeniowo-stolarskie G. Wilke i Albin Brandt. Z przek...
- 11 maja 2016, o 14:46
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Kościuszki
Kościuszki 21 - Anna Łajming dwa lata pracowała w dziale księgowym Księgarni i Drukarni „Gońca Pomorskiego”, jednej z ważniejszych gazet na Pomorzu Nadwiślańskim .
viewtopic.php?p=2844#p2844
O książce Anny Łajming: - 30 wrz 2016, o 16:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Kościuszki
Ze strony https://familysearch.org/photos/artifacts/25363790
Napis nad pocztówką : Postkarte aus Dirschau an ihre Schwägerin Frieda Heum, 1911
(Pocztówka z Tczewa do szwagierki (bratowej) Friedy Heum)
Napis nad pocztówką : Postkarte aus Dirschau an ihre Schwägerin Frieda Heum, 1911
(Pocztówka z Tczewa do szwagierki (bratowej) Friedy Heum)