Znaleziono 436 wyników
- 24 kwie 2019, o 09:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Witam :hi , nie dotyczy mostu Tczewskiego ale w temat... w Niemczech podczas remontu mostu nad Unstruttal koło miejscowości Nebra znaleziono też kapsułę z 1886 roku, w środku znajdowała się 130 letnia oryginalnie jeszcze zamknięta butelka szampana. aelteste-sektflasche-rotkaeppchen-sektkellerei.jpg ...
- 4 maja 2019, o 06:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Knybawa
Taki szybki wypad dziś o poranku
- 6 maja 2019, o 14:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kolekcja Ireneusza Dunajskiego
Dzisiaj miała miejsce uroczystość przekazania miastu kolekcji p. Ireneusza Dunajskiego. Zbiory zostaną skatalogowane i udostępnione w nowej siedzibie Sekcji Historii Miasta

- 23 cze 2019, o 12:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 4 lip 2019, o 19:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Knybawa
Zdjęcia pożaru w poście Geo nie są już aktywne. Może warto raz jeszcze zamieścić je z tego wpisu na FB: https://www.facebook.com/MarcinBurclaw/posts/1182846478563572 Kontynuując wątek i nawiązując do postu o cegielni - niestety w Archiwum Państwowym w Gdańsku nie ma raczej żadnych dokumentów dla maj...
- 10 sie 2019, o 14:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Układ przestrzenny przed budową infrastruktury kolejowej
Porównałem współczesną mapę Tczewa z projektem budowy dworca, mostów i torów kolejowych z połowy XIX wieku. Na tej archiwalnej mapce jest oznaczony układ dróg i wzniesień sprzed budowy infrastruktury kolejowej. Na współczesnej mapie zaznaczyłem na czerwono dawne fortyfikacje z epoki napoleońskiej, n...
- 16 sie 2019, o 11:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Zawartość kapsuły czasu była znana przed jej otwarciem! :D Jestem naprawdę zaskoczony tym odkryciem - przez 3 miesiące czekaliśmy na otwarcie, gdybaliśmy co się w niej może znaleźć, a odpowiedź cały czas była w książce wydanej w 2004 roku pt. "Tczewski Genius loci" autorstwa Stanisława Mr...
- 17 sie 2019, o 17:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: 99. rocznica utworzenia Szkoły Morskiej w Tczewie
We wtorek (13.08) o godzinie 15.00 zdjąłem flagę z masztu ,ze względu na widoczne z daleka postrzępienie jej krawędzi. W przekroju kilku lat, żadna flaga nie wytrzymała dłużej niż 2 miesiące, do czego przyczyniły się w głównej mierze upały , deszcze i silne wiatry. Sorry, taki mamy ostatnio klimat.
- 18 sie 2019, o 14:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu