Znaleziono 157 wyników
- 11 sty 2021, o 08:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Centrum Edukacji Dorosłych
Zdjęcie od naszego sympatyka via Facebook. Rok 1925 lub 1926:
- 3 maja 2021, o 12:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dom Kultury Kolejarza
Regulamin Hali Miejskiej jest w naszych rękach 
- 25 paź 2021, o 18:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Tczewskie Zaduszki XI
W niedzielę, 31 października, o godzinie 18.00 odbędą się Tczewskie Zaduszki. Jest to spacer po nieistniejących, staromiejskich nekropoliach. Rozpoczynamy przed Farą, by potem odwiedzić inne zapomniane cmentarze. Spacer będzie trwał około 1,5 godziny.
- 5 lis 2021, o 13:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Kopernika
Następna kamienica powraca do dawnego blasku 
- 5 maja 2022, o 14:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Poznajmy się"
Cześć wszystkim. Mam na imię Dawid i miło mi do was dołączyć na tym forum.
- 22 maja 2022, o 11:13
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lisewo
Kolejka wąskotorowa w Lisewie dawno przeszła do historii ...w swoim czasie była miejscem wycieczek i pracy wielu tczewian...szkoda, że w naszym kraju, tak szybko podejmuje się nieodwracalne decyzje... Początki kolei wąskotorowej na Żuławach związane są z przemysłem cukrowniczym. Cukrownie funkcjonuj...
- 14 cze 2022, o 09:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Koncert i wystawa "Jak skała na morzu! O Polskości Pomorza"
Dla przybyłych niespodzianka! :) 21 czerwca 2022 w Tczewie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie kończące 6. KONGRES KOCIEWSKI. Koncert „Jak skała na morzu! O Polskości Pomorza” opowiada regionalną historię Pomorza. Wydarzenie rozpocznie pokaz filmu pt. „Jak skała na morzu! O Polskości Pomorza” w reżyse...
- 28 lip 2022, o 10:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Staszica
Na niemieckiej aukcji eBay pojawiły się 3 zdjęcia domu przy ul. Staszica 6 w Tczewie: https://www.ebay.com/itm/363829206233?hash=item54b5e91cd9:g:n5UAAOSwg9BidQBv Staszica-6_Tczew.jpg Budynek został wzniesiony między 1934 a 1937 r. dla Pawła Ossowskiego, na terenie osiedla Za Parkiem, które to grunt...
- 19 wrz 2022, o 17:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stadion przy ul. Bałdowskiej
Jak wierzyć Panoramie Miasta ;) to stadion został oddany do użytku w 1934 roku. Może trybuny wybudowano później? No to ja nie wiem, ale w zbiorach MBP jest taka fota z kroniki harcerskiej: ./download/file.php?id=28058 A tu foto z budowy z 1933 r. z MBP (stadion chyba powinien mieć swój wątek; gener...
- 4 paź 2022, o 10:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wizja mapy z czasów bitwy pod Grunwaldem
Polecam publikacje naukowe Maksymiliana Grzegorza, a zwłaszcza słowniki historyczno-geograficzne poszczególnych okręgów wchodzących w skład wójtostwa tczewskiego (np. Tczew i okolice to sobowidzki), które chyba cały czas są jeszcze dostępne w sprzedaży. Map i zestawień miejscowości można też poszuka...