Znaleziono 6 wyników
- 6 kwie 2025, o 10:26
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zespół Szkół Technicznych
Prośba z fb o wyjaśnienie pochodzenia tego znaku z filara przed wejściem do szkoły. Germańskie to to nie jest ./download/file.php?id=49843 Znaki są znakami kamieniarskimi. Każdy kamieniarz miał swój własny znak, który mógł wygrawerować na swojej pracy. Mój pradziadek Erich Schultz, który zbudował t...
- 6 kwie 2025, o 11:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
W piśmie "Zentralblatt" z 3 Juli 1940 roku szkoła została szczegółowo przedstawiona ...pisemko było kiedyś moją własnością ale sam nie wiem czemu je sprzedałem :oops: Na szczęście skany zdążyłem zrobić :ok Pismo jest do nabycia na niemieckim ebayu http://www.ebay.de/itm/1940-27-Dirschau-K...
- 6 kwie 2025, o 14:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Witam,również kończyłem tą szkołę w 1996 roku,tej mównicy z fotki wtedy nie było a te drzwi pod napisem "historia i tradycje szkoły zobowiązują" nie istniały a może byył cały czas otwarte,nie pamiętam dokładnie w środku było pomieszczenie w którym mieścił się sklepik szkolny z napojami,pa...
- 22 kwie 2025, o 07:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budynek niem.towarzystwa sportowego-Czyżykowska
Mój pradziadek Erich Schultz wybudował wtedy boisko sportowe. Zbudował go bezpłatnie, a koszty materialne pokrył z datków.
Źródło: Chronik des Kreises Dirschau, 1969
Źródło: Chronik des Kreises Dirschau, 1969
- 30 kwie 2025, o 14:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 1 maja 2025, o 10:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Masoni w Tczewie
Oto fragment tekstu pochodzący z "Chronik des Kreises Dirschau" (Otto Korthals, 1969)