Znaleziono 232 wyniki

Powrót

autor: niespokojna66
10 sty 2018, o 20:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Poczta

Chyba tego nie było Oferowana oferta dotyczy tego 1902 architektonicznego rysunku poczty w polskim mieście Tczewie. W momencie losowania miasto to było znane jako niemieckie miasto Dirschau. Mój dziadek pojechał do Niemiec w interesach w 1904 roku i jakoś nabył ten dokument. Nie wiem, ile kopii tego...
21 sty 2018, o 17:51
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Znalezione w internecie, nie wiem czy na odwrocie fotografii,to nazwisko fotografa czy osoby na zdjęciu.
https://oldthing.de/Fotografie-Adolf-Ja ... 0028928665
.
21 sty 2018, o 18:13
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Panorama Tczewa

Przepiękna pocztówka , widać pierwsze budynki na Paderewskiego...
22 sty 2018, o 17:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Śliwice

Kiedy myślimy, że nic nas już nie zaskoczy, to wtedy znajdujemy perełki. /e-bay/
26 sty 2018, o 16:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gdzie wykonano to zdjęcie?

Z dużą dozą prawdopodobieństwa jest to nie Biały Domek tylko Łazienna 11, tam mieścił się oddział PCK po wojnie.
https://www.google.pl/maps/@54.0878756, ... 312!8i6656
27 sty 2018, o 19:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Mam nadzieję, że taki wątek w temacie mostowym nie pojawił się. Grafika mostu we francuskiej gazecie, na drugiej stronie jakaś notatka. Niestety wujek Googel nie tłumaczy. Może ktoś zna francuski i będzie w stanie to rozszyfrować. Wydaje mi się, że para królewska(?)przepływała pod naszym mostem krót...
11 mar 2018, o 14:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Panorama Tczewa

Piękna pocztówka , 1901 rok, z widokiem ze Szkoły Podstawowej Nr 5 (?) na Stare Miasto - Słowackiego, młyn parowy, 1.Maja. Jak dla mnie -rodzynek, Znaleziony na stronie Biblioteki Cyfrowej Polona.
3 kwie 2018, o 17:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple

Książeczka do nabożeństwa, która jest rodzinną pamiątką. Zawiera kalendarz na 25 lat, z wszystkimi świętami, datami tych świąt. Modlitwy, nowenny, nieszpory po polsku ale również po łacinie.
Świadectwo szkolne z lipca 1939 roku, poświadczenie obywatelstwa.
Udostępnione dzięki sympatykom D.T.
3 kwie 2018, o 17:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: W przedwojennym Pelplinie

W Pelplinie działała szkoła dla dziewcząt, w której uczyły się nie tylko polskiego i matematyki, lecz również księgowości. Wśród pamiątek rodzinnych zachował się tekst piosenki, której słowa napisał profesor Franciszek Gzella.
Udostępnione przez sympatyków D.T>
10 kwie 2018, o 17:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Swarożyn

Kolejarze na stacji Swarożyn, foto-polska