Znaleziono 404 wyniki
- 9 lut 2018, o 09:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Moja mama Władzia Ornassówna w Tczewie. Ja byłam tu także chrzczona.
- 14 lut 2018, o 14:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ornass, Hillar, Thiel, Bielińscy, Mania
Piece i ogniska wykonuje szybko i solidnie wszelkie prace zduńskie . Feliks Hillar Tczew ul. Sobieskiego 29 Eryk Ornass Tczew ul Podgórna 5 Skład starzyzny zakup i sprzedaż wszelkich używanych przedmiotów jak ; Radio-aparaty , sprzęt muzyczny ,maszyny do szycia , zegarki , wózki dziecięce ,rowery , ...
- 15 lut 2018, o 17:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Józef Rossa
Poniżej artykuł oparty na wspomnieniach córki Józefa Rossy, Marii, który ukaże się 16 lutego, czyli jutro, w "Dzienniku Bałtyckim". Dołączam przekazane nam zdjęcia Józefa Rossy. Na zakupy chodziło się do Maciejewskich, na obiady do Słomiona, w kręgle grało się w dzisiejszym Centrum Kultury...
- 16 lut 2018, o 09:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ksiądz Jan Schwanitz
W internecie jest mało informacji o księdzu Janie (Johannie Felixu) Schwanitzu. Syn Franza Schwanitza i Mathilde Helene z d. Hoffmann urodził się 21 lutego 1904 r. w Dąbrówce pow. sępoleński. Święcenia kapłańskie przyjął 11 czerwca 1927 r. Po święceniach został wikarym w kościele filialnym w Byszwał...
- 25 lut 2018, o 20:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji
Ebay właśnie wypluł świetne ujęcia zburzonych mostów (1939 r.):
- 18 mar 2018, o 20:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Ściągnęłam sobie książkę, o której pisała Zunia: viewtopic.php?f=34&t=2591
Kilka stron w temacie 1939 roku: Ciekawam, co to za adwokat Wiktor
Kilka stron w temacie 1939 roku: Ciekawam, co to za adwokat Wiktor
- 18 mar 2018, o 21:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Jadzia pisze: ↑18 mar 2018, o 20:49 Ściągnęłam sobie książkę, o której pisała Zunia: viewtopic.php?f=34&t=2591
Ciekawam, co to za adwokat Wiktor
Zapewne ten: Jego nazwisko znajduje się na liście zidentyfikowanych ofiar obozu w koszarach.
- 30 mar 2018, o 22:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Witaj maj, 1 MAJ
Zdjęcia od czytelnika "DB". Niestety roku nie podał...
- 31 mar 2018, o 15:47
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Witaj maj, 1 MAJ
Myślę, że pierwsze zdjęcie to koniec lat pięćdziesiątych. (ciekawe, że pochód idzie w kierunku do rynku)
Zdjęcie drugie to chyba lata siedemdziesiąte. (pochód "startował" z Placu Wolności" i kończył przed wiaduktem na Wojska Polskiego.)
Zdjęcie drugie to chyba lata siedemdziesiąte. (pochód "startował" z Placu Wolności" i kończył przed wiaduktem na Wojska Polskiego.)
- 8 kwie 2018, o 10:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacery Dawnego Tczewa
Dawny Tczew uczestniczył w akcji charytatywnej na rzecz Magdaleny Godlewskiej, nie tylko przeznaczając na akcję nasz album (dzięki [mention]magdaw[/mention] ), ale także wycieczkę po moście. Wszystko oczywiście za zgodą starostwa powiatowego