Znaleziono 404 wyniki
- 19 lip 2019, o 11:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Skoro w kapsule było tak mało - 10 monet i 2 zniszczone pergaminy, to powinnyśmy dążyć do odrestaurowania tablicy.
- 19 lip 2019, o 15:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę
Wideonews mojego autorstwa na temat zawartości kapsuły czasu 
- 27 lip 2019, o 07:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Sambora
UZUPEŁNIENIE: Na aktualnej mapie Sambora 14 to ta piękna kamienica na rogu Nowej. Branża by się zgadzała, bo według karty ewidencyjnej zabytku wybudowano ją dla kupca drzewnego J. Lippfelda. Był z pewnością tczewskim Żydem. Jego syn, Max (ur. 09.02.1892) zginął na wojnie 28.07.1918. Tu jest nawet in...
- 31 lip 2019, o 21:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowy dworzec
Dawno tutaj już nie pisałem... Ale dzisiaj podczas czekania na pociąg do Gdańska, zaobserwowałem interesujące oznaczenia na cegłach łącznika nad peronami dworca. Na pewno oznaczenie daty produkcji cegły i być może wytwórcy? (zdjęcie zrobione z dojścia do windy naprzeciw 3 peronu - patrząc z okna w s...
- 20 sie 2019, o 15:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Obecny most kolejowy
Montaż czy demontaż ESTB? Na moje oko raczej końcówka 50tych ./download/file.php?id=55383 Krótko przed demontażem. Zdjęcie pochodzi z pracy magisterskiej Ryszarda Hardta z 1986 r. pt. "Dzieje powstania i rozwoju węzła kolejowego Tczew od 1852 do 1985 roku". W pracy tej jest więcej takich ...
- 20 sie 2019, o 16:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odbudowa mostów 1945-1947 r.
W styczniu 1948 roku most drogowy zaczął być przejezdny tylko dlatego, że między ostatnim zabytkowym przęsłem od strony Tczewa a mostem kolejowym zbudowano 40-metrową kładkę łączącą oba mosty. Podobna kładka istniała w czasie wojny, ale była wąska, przeznaczona tylko dla pieszych i była zamontowana ...
- 27 sie 2019, o 15:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zamek
Tak, zamek jest w rejestrze zabytków. Polecam opracowanie na temat ruin zamku w Tekach Kociewskich nr 8 z 2014 roku. Na stronie 231 rozpoczyna się temat o zamku >> https://issuu.com/skarbnicakociewska/docs/teki_kociewskie_2014_calosc_interne Zamieszczam też dwie grafiki, tę poniższą stworzyłem kiedy...
- 27 wrz 2019, o 22:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Autorzy obecnego gryfa
Odkopując stary wątek. Siedziałem sobie dziś na pewnym spotkaniu i wertowałem (przeczytaną już wcześniej) najnowszą książkę K. Ickiewicza i doznałem olśnienia. Na sztandarze 2 batalionu strzelców nadanym mu w 25 marca 1938 roku znajdował się przecież (w lewym dolnym rogu) herb Tczewa. Na zachowanych...
- 3 paź 2019, o 12:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cegielnie
Natrafiłam na taki artykuł : tytul artykulu.jpg "Prace przygotowawcze do Pruskiej Kolei Wschodniej w Dirschau." - tyle tylko przeczytałam i zrozumiałam :) Całego artykuł nie potrafię przeczytać, a tym bardziej przetłumaczyć. Domyślam się tylko, że dotyczy cegielni w Knybawie i budowy dworc...
- 5 paź 2019, o 17:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Obecny most kolejowy
Zawsze zastanawiałem się, skąd Ryszard Hardt w swojej pracy magisterskiej z 1986 r. pt. "Dzieje powstania i rozwoju węzła kolejowego Tczew od 1852 do 1985 roku" wziął plan Niemców związany z ostateczną odbudową mostu kolejowego - plan ten zakładał zburzenie trzech ocalałych przęseł soczewk...