Znaleziono 404 wyniki

Powrót

autor: Ramses74
29 kwie 2021, o 09:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty dawnego Tczewa

Witam :hi

przypinka 12-go festynu gimnastycznego regionu "Dolnej Wisły" dnia 6/7 lipca z 1907 roku.

Pzdr Damian 8-)
autor: LukaszB
13 maja 2021, o 21:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Studzienki kanalizacyjne

W trakcie remontu Kozen wymieniane są zabytkowe klapy kanalizacyjne. Po sygnałach mieszkańców, dwa szybkie telefony do Zuku i Zwik - klapy zostaną zabezpieczone i uratowane :)
autor: Wałasz
15 maja 2021, o 11:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bory Tucholskie na pocztówkach

Zainteresowanym historią gminy Osie, Borów Tucholskich i Wdeckiego Parku Krajobrazowego polecam publikację: Dawid Schoenwald, "Wdecki Park Krajobrazowy. Historia regionu źródłem pisana", Wdecki Park Krajobrazowy, Osie 2015 . Można ją pobrać w formacie PDF z adresu: http://publikacje.wpk.or...
21 cze 2021, o 20:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoły

Piękna (i droga) pocztówka z ebaya.de..
autor: zielu
22 cze 2021, o 09:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Historia w gazetach ukryta

Na portalu trojmiasto.pl ciekawy tekst o tym, czym żył Gdańsk 100 lat temu. Między innymi tym, że po wprowadzeniu nowego podatku hotelowego gościom przyjeżdżającym nad morze w interesach bardziej opłacało się nocować w tczewskich hotelach :) - https://historia.trojmiasto.pl/Sto-lat-temu-nad-polskiem...
autor: mieczy
4 lip 2021, o 11:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kończewice

niespokojna66 pisze: 23 lis 2018, o 18:52 Kończewice z www.fotopolska.pl
Obrazek
Znalazłem zdjęcie z innej perspektywy i chyba młodsze odrobinę.
polska-org.pl
17 wrz 2021, o 09:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Pamiątka z widocznymi malunkami na ścianach kościoła
autor: Wałasz
22 wrz 2021, o 11:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lokalizacja miejskiej cegielnia XIII - XIV wiek

Tczewska cegielnia MIEJSKA działała do końca XVIII wieku za Bramą Księżą/Kleszą. Tak też podaje Raduński (str 37). ./download/file.php?id=25986 Edmund Raduński pisze o cegielni na północ od Starego Miasta. Dzięki nałożeniu map można łatwo odgadnąć jej położenie - mieściła się na obszarze nieistniej...
autor: mieczy
5 lis 2021, o 13:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Kopernika

Następna kamienica powraca do dawnego blasku :heart_eyes:
autor: AnnaK
15 lis 2021, o 17:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Dwa lata temu otrzymałem w prezencie oprawiony w ramkę widok mostu tczewskiego.Jest to dość często reprodukowany staloryt.Oprawiony obraz nie wyglądał zbyt imponująco miał nawet krzywą ramkę.Myślałem,że to jakaś kopia kopii.Przypadkowo oglądając ten obrazek zauważyłem,że z odwrotnej strony przebijaj...