Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: mirza3
9 gru 2018, o 22:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Freiwald

Chodzi raczej o miejscowość/osadę włączoną w 1887 do ówczesnego powiatu tczewskiego. Trochę szczegółów o Freienwalde , jego lokalizacji i historii: Freiwald, Frywald, Freyenwald, Freienwalde, Frigenwalth Osada zaginiona granicząca z Ostrowitym; wzmiankowana w 1345; geograficznie lokowana na lewym br...
autor: krzysiaczek84
19 gru 2018, o 19:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Historia Tczewa w pigułce

Fragment dotyczący Tczewa z książki "Opis starożytnéy Polski" z 1816 roku
autor: krzysiaczek84
3 sty 2019, o 19:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Historia Tczewa w pigułce

Dziennik Bydgoski, 1929, R.23, nr 279
autor: Big Zbig
7 sty 2019, o 15:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Treningi gry w boule

Po raz trzeci próbuję temat bulodromu na Osiedlu im. A.Garnuszewskiego przeforsować w ramach Budżetu Obywatelskiego. Tym razem nie solo, lecz jako część większego projektu. Zobaczymy, co z tego wyniknie? Zgłoszenie "poszło" - czekamy na dalszy bieg wydarzeń.
autor: zunia
8 sty 2019, o 13:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Towarzystwo Gimnastyczne "Sokół"

Sporo informacji na temat tczewskiego „Sokoła” znajdziemy w książce A. Boguckiego „Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” na Pomorzu 1893-1939”: Z inicjatywy zarządu Dzielnicy Pomorskiej w 1923 r. przystąpiono do tworzenia okręgu tczewskiego. Przyłączono do niego gniazda sokole z powiatów: tczewskiego, st...
autor: niespokojna66
11 sty 2019, o 17:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stanisław Feisel - nauczyciel i harcerz

Szukałam, lecz znalazłam tylko potwierdzenie faktów, że pan Stanisław Feisel był komendantem hufca w Tczewie i o tym, że przeniesiono go do Lwowa. http://kpbc.uci.umk.pl/dlibra/plain-content?id=161926 "Sprawozdanie Oddziału Pomorskiego Związku Harcerstwa Polskiego za rok 1933" Teki Kociews...
autor: be-good
13 sty 2019, o 19:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wrzesień 39 r. i okupacja

Z niemieckiego Allegro ;) , niektóre z ujęć błędnie opisywane jako Grudziądz. A to wrzesień 1939 roku i największe znane mi zbiorowe zdjęcie niespodziewanych "gości" :nea w naszym mieście... Wszystko to na ulicy Chopina... :pilot s-l1600 (9).jpg :pilot : TU KLIKAĆ : https://www.google.com/...