Znaleziono 769 wyników
- 23 sie 2019, o 11:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Treningi gry w boule
Proponuję godzinę 15.00. Dobrze byłoby opracować i wydrukować kilka egzemplarzy okazjonalnego "Certyfikatu" dla uczestników. Nazwa i forma - do ustalenia.
- 23 sie 2019, o 18:07
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Mapy powojenne
Zamieszczam kilka map powojennych, których na forum DT dotąd nie było. Kiedyś założyłem już temat o mapie z 1970 roku https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=2009 ale trafiłem na mapy starsze. Lata 50-te https://dawnytczew.pl/forum/download/file.php?id=57417 Tę mapę zamieściłem niedawno...
- 26 sie 2019, o 18:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tartaki
Tak to jest b.dobra odpowiedź !! "Dampf Schneidemühle Wilke" - Tartak parowy Wilke,zatrudniał w tym czasie aż 50 pracowników. Właśnie że to nie jest ten tartak. Rację ma zet48, o czym zresztą była już mowa tym wątku: https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=127&t=1596&p=64967#p...
- 28 sie 2019, o 15:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przęsła ESTB
Dobra i zła wiadomość na temat zarządzonej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków ekspozycji fragmentu likwidowanego przęsła ESTB. Fatalny stan techniczny, korozja na poziomie 90%, według starostwa koliduje z planowaną wcześniej ekspozycją fragmentu przęsła w Tczewie lub po stronie Lisewa. Ze wzg...
- 31 sie 2019, o 15:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Planowana odbudowa mostu drogowego 2014-2017
W tym roku zakończy się etap IIA odbudowy mostów i na wiele miesięcy nad nurtem Wisły będzie dziura... W moim najnowszym materiale Tetki pytam starostę, kiedy możemy spodziewać się kolejnych środków na etap IIB z rezerwy subwencji ogólnej. Szkoda, że w grę nie mogą wchodzić środki unijne. Przydałoby...
- 1 wrz 2019, o 21:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Anegdoty/opowiastki
W kawalerskim będąc jeszcze stanie (przedpoborowym), bywałem uczestnikiem zabaw ,organizowanych w tzw. świetlicy kolejowej w Smętowie (już nieistniejącej). Bywało tam różnie, czasem wesoło i miło , częściej jednak dochodziło do tzw. drak, inicjowanych przez zazdrosnych o swe dziewczyny chłopaków z o...
- 7 wrz 2019, o 19:57
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Projekt certyfikatu przedstawiam w załączniku.Jeżeli uzyska on akcept ,to do przyszłej niedzieli wydrukuję kilka egzemplarzy.
- 11 wrz 2019, o 19:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski jak Westerplatte - petycja o przejęcie mostu
Problem polega na tym, że mimo iż odbudowa już trwa, to posuwa się zbyt długo, już od 7 lat, a końca nie widać. To co odbywa się dziś, czyli demontaż przęseł ESTB to nawet nie cały etap, a półetap. Do tej pory powiat dwukrotnie stosował rozwiązanie polegające na uzyskaniu z rządowej rezerwy subwencj...
- 12 wrz 2019, o 11:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, dnia 15 września (niedziela), o godzinie 15.00 będę oczekiwał na chętnych do zapoznania się z regułami gry w boule. Miejsce - bulodrom na placu naprzeciw wieżowca nr.13 przy ul. Jedności Narodu.
- 27 wrz 2019, o 22:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Autorzy obecnego gryfa
Odkopując stary wątek. Siedziałem sobie dziś na pewnym spotkaniu i wertowałem (przeczytaną już wcześniej) najnowszą książkę K. Ickiewicza i doznałem olśnienia. Na sztandarze 2 batalionu strzelców nadanym mu w 25 marca 1938 roku znajdował się przecież (w lewym dolnym rogu) herb Tczewa. Na zachowanych...