Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: Wałasz
9 paź 2019, o 10:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wybudowanie

Czyli (to nic odkrywczego :nea ) tereny należały do rodziny Stenzel/Stencel z Bałdowa - przed wojną znaczące osobistości w rejonie. O "Stenclowej" często wspominała p. Łajming w swojej książce. Próbowałem to ustalić, ale niestety mi się nie udało z uwagi na fakt, że w zasobach Starostwa P...
autor: niespokojna66
12 paź 2019, o 11:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

W piśmie Politechniki Gdańskiej z 2004 roku znajdziemy świetny artykuł Waldemara Affelta o historii powstania mostów, mnie szczególnie zainteresowało posadowienie filarów. Na urodziny mostu -wiadomości w pigułce-raz jeszcze...
16 paź 2019, o 11:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Osiedle Bema

Zagadka przynależności "majątkowej" terenów osiedla Bema wraz ze Szklanymi Domami w końcu rozwikłana. Oto fragment mapy parcelacyjnej majątku Łubieńskiego i Waligóry, którego nie widać w książce "Historia tczewskich Górek". Przy żółtej linii granicznej z prawej strony (prawy doln...
16 paź 2019, o 13:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Bałdowo

Wątek Bałdowa przewijał się na Forum od czasu do czasu, ale nie doczekał się oddzielnego tematu, dlatego warto go założyć. Przypadkiem znalazłem taki oto fragment w Dzienniku Bydgoskim (Nr 203 z dn. 4.09.1937, s. 11 pt. "Rozwścieczony byk zabódł kobietę" : "Tczew,(as). Onegdaj w godzi...
17 paź 2019, o 16:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Twórcy przęseł 1910 - 1912

Nie wiem, czy to coś pomoże. Znalazłam jakieś informacje w książce ale po niemiecku, nie wiem czy dotyczą budowy samego portalu czy też przęseł.Za autora podany jest Franz Heinrich Schwechten.
17 paź 2019, o 16:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wybudowanie

No i tu zaskoczenie - właścicielem gospodarstwa na Wybudowaniu na pewno nie był Goertz. Mapa parcelacji jego majątku z poł. lat 40. wskazuje, iż jest to część Czyżykowa znajdująca się poza jego gospodarstwem (por. https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=126&t=990&start=20#p65149). Wybudo...
19 paź 2019, o 17:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Czyżykowo

Pisać historię Czyżykowa, zwłaszcza ostatnich 200-250 lat jest dużo trudniej niż takich majątków jak Górki (Georgenthal) czy Piotrowo, które miały przez długi czas jednego głównego właściciela. Poniżej reprodukcja mapy Czyżykowa z pocz. XIX w., znajdującego się w zasobach Miejskiej Biblioteki Public...
22 paź 2019, o 14:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji

To ja jeszcze kilka zdjęć, szczególnie interesujące jest to z ujęciem ulicy Sambora.../cz 1
23 paź 2019, o 13:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Czyżykowo

To też pokazuje, że najważniejszym punktem tej części domeny była nie Czyżykowska-Starowiejska (z wyjątkiem odcinka Małe Czyżykowo w okolicy ob. Konarskiego), ale dzisiejsza ulica Polna. Oczywiście miałem na myśli ul. Kołłątaja w przypadku Małego Czyżykowa, a nie ul. Konarskiego. Jednak o samym &qu...