Znaleziono 769 wyników
- 9 paź 2019, o 10:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wybudowanie
Czyli (to nic odkrywczego :nea ) tereny należały do rodziny Stenzel/Stencel z Bałdowa - przed wojną znaczące osobistości w rejonie. O "Stenclowej" często wspominała p. Łajming w swojej książce. Próbowałem to ustalić, ale niestety mi się nie udało z uwagi na fakt, że w zasobach Starostwa P...
- 12 paź 2019, o 11:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski
W piśmie Politechniki Gdańskiej z 2004 roku znajdziemy świetny artykuł Waldemara Affelta o historii powstania mostów, mnie szczególnie zainteresowało posadowienie filarów. Na urodziny mostu -wiadomości w pigułce-raz jeszcze...
- 16 paź 2019, o 11:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Osiedle Bema
Zagadka przynależności "majątkowej" terenów osiedla Bema wraz ze Szklanymi Domami w końcu rozwikłana. Oto fragment mapy parcelacyjnej majątku Łubieńskiego i Waligóry, którego nie widać w książce "Historia tczewskich Górek". Przy żółtej linii granicznej z prawej strony (prawy doln...
- 16 paź 2019, o 13:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Bałdowo
Wątek Bałdowa przewijał się na Forum od czasu do czasu, ale nie doczekał się oddzielnego tematu, dlatego warto go założyć. Przypadkiem znalazłem taki oto fragment w Dzienniku Bydgoskim (Nr 203 z dn. 4.09.1937, s. 11 pt. "Rozwścieczony byk zabódł kobietę" : "Tczew,(as). Onegdaj w godzi...
- 17 paź 2019, o 16:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Twórcy przęseł 1910 - 1912
Nie wiem, czy to coś pomoże. Znalazłam jakieś informacje w książce ale po niemiecku, nie wiem czy dotyczą budowy samego portalu czy też przęseł.Za autora podany jest Franz Heinrich Schwechten.
- 17 paź 2019, o 16:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wybudowanie
No i tu zaskoczenie - właścicielem gospodarstwa na Wybudowaniu na pewno nie był Goertz. Mapa parcelacji jego majątku z poł. lat 40. wskazuje, iż jest to część Czyżykowa znajdująca się poza jego gospodarstwem (por. https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=126&t=990&start=20#p65149). Wybudo...
- 19 paź 2019, o 17:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czyżykowo
Pisać historię Czyżykowa, zwłaszcza ostatnich 200-250 lat jest dużo trudniej niż takich majątków jak Górki (Georgenthal) czy Piotrowo, które miały przez długi czas jednego głównego właściciela. Poniżej reprodukcja mapy Czyżykowa z pocz. XIX w., znajdującego się w zasobach Miejskiej Biblioteki Public...
- 22 paź 2019, o 14:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji
To ja jeszcze kilka zdjęć, szczególnie interesujące jest to z ujęciem ulicy Sambora.../cz 1
- 22 paź 2019, o 19:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 23 paź 2019, o 13:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czyżykowo
To też pokazuje, że najważniejszym punktem tej części domeny była nie Czyżykowska-Starowiejska (z wyjątkiem odcinka Małe Czyżykowo w okolicy ob. Konarskiego), ale dzisiejsza ulica Polna. Oczywiście miałem na myśli ul. Kołłątaja w przypadku Małego Czyżykowa, a nie ul. Konarskiego. Jednak o samym &qu...