Znaleziono 769 wyników
- 10 sty 2023, o 19:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odcinek wału wiślanego odcinający Nieckę Czyżykowską
Długo szukałem, ale już wiem :) - źródło podane było przeze mnie w nazwie pliku - Pielgrzym z 01 kwietnia 1937 (bardzo wątpię w primaaprilisowy kawał :) ): https://academica.edu.pl/reading/readSingle?page=3&uid=73229898 W bardzo obszernym opisie planów rozwoju miasta z Dziennika Bydgoskiego z 23...
- 20 sty 2023, o 16:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bałdowska 13
Budynek w stylu modernistycznym wzniesiony na terenie dawnego majątku ziemskiego związanego z nieistniejącym młynem-wiatrakiem przy ul. 30 Stycznia/Sportowej, w sąsiedztwie stadionu. W archiwum zakładowym Urzędu Miasta w Tczewie może znajdować się jeszcze teczka (sygn. 11, ob. 525/1171) pt. "Ry...
- 31 sty 2023, o 16:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Maszyny parowe i lokomobile dawnego Tczewa
101.jpg Gdyby komuś marzyło się zobaczyć bardzo dobrze zachowaną lokomobilę firmy Muscate Danzig - Dirschau - może tego dokonać jadąc do Skwierzyny nad Wartą. Oto opisy tej eksponowanej w przyhotelowym parku maszyny: Lokomobila - niespodzianka W połowie sierpnia 2012 wpadliśmy na dość dziwny pomysł...
- 3 lut 2023, o 09:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Gniew i Pelplin - wyprawa na wiosnę
Na urodzinach DT padł pomysł powrotu do integracyjnych wypraw forumowiczów. Pomysł zacny, bo w końcu od dawna nigdzie razem nie wyjeżdżaliśmy ;) . Pojawiła się luźna propozycja wyjazdu - raczej samochodowego - do Pelplina - katedry i Muzeum Diecezjalnego. Katedra jest po renowacji, podobnie jak ogró...
- 16 lut 2023, o 20:36
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Park Miejski
Fotkę podesłał Pan Ryszard R.
- 25 lut 2023, o 20:37
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Piece kaflowe
- 28 lut 2023, o 13:28
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Słupy ogłoszeniowe
Lata chyba 60te. Skrzyżowanie ul. Sobieskiego i Gdańskiej.
- 28 lut 2023, o 13:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Lata chyba 60te. Ciekawi mnie ten kiosk. 
- 5 mar 2023, o 14:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Międzyzakładowy Klub Sportowy Wisła Tczew
Rok nieznany.
- 13 mar 2023, o 21:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
Chociaż na pozór w temacie cisza, Starostwo Powiatowe zgodziło się partycypować w kosztach wydania pracy pod roboczym tytułem "Świat to My. Aparat władzy politycznej w Tczewie i powiecie tczewskim w latach 1945-1956". Kolejnym etapem będą recenzję i żmudna praca redakcyjna.To ponad 600 str...