Znaleziono 769 wyników
- 27 wrz 2023, o 22:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: metalowa tabliczka schloßstraße 19 Dirschau
Trudna sprawa. Ta gwiazdka przy dacie i nazwisku sugeruje zapewne datę urodzenia i nazwisko panieńskie, czyli Maria Grabowski z d. Manikowski, ur. 26 grudnia 1874 r. - rk - römisch-katolisch (rzymsko-katolickie) - vw - verwitwet (owdowiała) - DR - przypuszczam, że nie doktor (Dr) tylko Dritte Reich...
- 29 wrz 2023, o 13:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczewscy Naziści
Powiatowa organizacja NSDAP w Tczewie dzieliła się na tzw. Ortsgruppe (gminy) i tak: Ortsgruppe Dirschau-Altstadt placówka przy Samborstraße 14 Ortsgruppenleiter Horst Zachrau zamieszkały Eichhardtstraße 1 Ortsgruppe Dirschau-Neustadt placówka przy Brückenstraße 3 Ortsgruppenleiter Ernst Schendel za...
- 1 paź 2023, o 08:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Tych nazwisk mam jeszcze 17, dotyczą się małych miejscowości i wsi KREIS DIRSCHAU. KREIS DIRSCHAU miał 21 Ortsgruppe. Czy był w tym gronie ktoś z Bałdowa lub Knybawy? Co do Tczewa, podaję obecne odpowiedniki adresów: - Samborstraße 14 - Sambora 14 - Eichhardtstraße 1 - Kołłątaja 1 (być może pomyłka...
- 2 paź 2023, o 13:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Bałdowo i Knybawa podlegało Ortsgruppe Dirschau-Süd, które dzieliło się dalej na Zellen (komórki) i dalej na Blocks (kwartały).Czy był w tym gronie ktoś z Bałdowa lub Knybawy?
Należało by szukać Zellenleiterów czy Blockleiterów - niestety spisu ne posiadam.
Ale mogę podać ile ich było w całym GAU.
- 11 paź 2023, o 09:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Wojska Polskiego
w akcie urodzenia przodka z 1882 widnieje adres "Schoeneckerstrasse 10" czyli jak rozumiem Skarszewska, dziś Wojska Polskiego. Czy da się ustalić, który to obecnie budynek? To oznaczałoby, że mógł mieszkać w "dworku młynarza" (ob. Wojska Polskiego 18), który zresztą miał przybud...
- 15 paź 2023, o 11:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Panorama Tczewa
Znaleziona przy okazji poszukiwania innych zdjęć -pocztówka z widokiem na osiedle Zatorze i stary wiadukt z Kozen w kierunku obecnego dworca , po prawej cukrownia , w dole stary dworzec. W trakcie rodzinnej dyskusji doszliśmy do wniosku, że prawdopodobnie zdjęcie zostało zrobione z wieży kościoła pw...
- 16 paź 2023, o 08:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przedmioty z naszej młodości
Ten budynek to może być dwór Żukowskich w Lalkowych. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Może ktoś na forum posiada więcej zdjęć? Chodzi o ten budynek? ./download/file.php?id=17855 Sprawdziłem w książce p. Reginy Kotłowskiej pt. "Majątek Żukowskich w Lalkowach na Kociewiu". Konstrukcją...
- 17 paź 2023, o 08:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Mam tu taką mapkę ukazującą tkz. Untergau skąd wynika że Baldau i Kniebau należą do Ortsgruppe Dirschau-Süd
- 17 paź 2023, o 12:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 18 paź 2023, o 12:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Mapy Pomorza Gdańskiego
Mapa DANZIG-WESTPREUSSEN z 1942r. https://westpreussische-gesellschaft.de/Media/Historische-Karten/18-OF_Historische-Karte-des-Reichsgaus-Danzig-Westpreussen-1939-1945_Westpreussische-Gesellschaft%20Kopie.jpg Jeśli ktoś by chciał powiększony jakiś kadr mapy, to jestem w stanie wykadrować z dużą rozd...