Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: Wałasz
21 cze 2024, o 15:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Gdańska

Na Allegro pojawiły się zdjęcie z opisem : " TCZEW SZKOLENIE KOBIET LIGA OBRONY? 1953" Wydaje mi się że wykonano je przed obecną Szkołą Podstawową nr 2 - od strony ulicy Gdańskiej. W tle chyba widać budynek starego Domu Św. Józefa. ./download/file.php?id=26824 Fotografia na dole chyba bar...
21 cze 2024, o 15:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Osiedle Garnuszewskiego

Na tej fotce ten budynek jeszcze stoi , to jest pewne bo to tył tego budynku zaś od frontu stoją kasztany . Czyli to ten biały budynek ? Zdjęcie opisane jako rok 1974. Wszelkie podziękowania dla fotografa :hi ./download/file.php?id=28091 Tytułem uzupełnienia do poprzedniego posta: ten dworek był oś...
21 cze 2024, o 20:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wiatrak

Uzupełniając wcześniejszy post wklejam fragment mapy z 1860 r., gdzie widać trzy wiatraki na ob. Wojska Polskiego. Wiatraki_WP-Tczew_1860.jpg A tam gdzie mamy pomnik Papieża kolejny wiatrak: Nawet zachowało się jego zdjęcie 8-) ./download/file.php?id=647 Wiatraki. Słabe skany, ale zawsze... ./downlo...
autor: zielu
5 lip 2024, o 13:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Dworzec

Stary dworzec od strony peronów - 1939 r. (źródło: Fotopolska).

Było? Nie było?
autor: mieczy
21 lip 2024, o 15:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół Farny Pw. Podwyższenia Krzyża Świętego

Wpadło mi w ręce. Było w w ramce, pod szkłem. Niestety ramkę załatwiły kołatki domowe i rozpadła się.
autor: zielu
2 sie 2024, o 07:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego

Kilka ujęć z czwartkowych obchodów 80. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego - tym razem w całości organizowanych przez władze miasta ::dawnytczew
autor: piozykow
11 sie 2024, o 19:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dom Kultury Kolejarza

O architekturze i dawnych wnętrzach hali miejskiej pisze Piotr Zygmunt Kowalski, Tczewska hala z 1910 roku i architektura jej wnętrz, „Architektura Miast. Zbiór studiów, t. X, Za zamkniętymi drzwiami. Wystrój wnętrz w XIX i XX wieku, red. Bogna Derkowska-Kostkowska, Mateusz Soliński, Bydgoszcz 2023,...
12 sie 2024, o 09:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Księgi adresowe w bibliotekach cyfrowych

Kolejne uzupełnienie: - Handbuch des Grundbesitzes in Westpreussen, J. Ziółkowski (1891): Polecam tą wersję: https://digital.ub.uni-duesseldorf.de/ihd/content/titleinfo/10627939 Inna digitalizacja: https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/item/KOP324363DSAQUNK2HTXOX7KFRUE5QLQ - Handbuch des Grund...