Znaleziono 769 wyników
- 11 sty 2025, o 18:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: TczÓw
Na Kaszubach jest Czeczewo (prawie jak XIX-wieczne - po polsku - Czczewo) :) Dla wielu tu będzie oczywiste co następuje. Po wpisaniu do wyszukiwarki forum słowa "Czczewo" znajduje tylko cytowany powyżej post. Fragment mapy kolei Europy środkowej - między 1882 a 1885 potwierdza istnienie t...
- 13 sty 2025, o 17:40
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ciepłownia Tczew
czy mają Państwo informacje o terenie przy aktualnych ulicach: Dworcowej i Północnej (na rogu, gdzie obecnie jest parking), na którym pierwotnie miała zostać wybudowana kotłownia La Monta? Interesuje mnie okres lat 60tych. Nie udało nam się uzyskać informacji, dlaczego kotłownia powstała obok cment...
- 13 sty 2025, o 18:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Księga pamiątkowa Pomorza
Poniżej kilka fragmentów z "Księgi pamiątkowej Pomorza" o okresie w latach 1920 - 1930. Używając wyszukiwarki nie znalazłem postów o tej publikacji. https://zapodaj.net/images/e33b7bbe73b14.png Trochę o powiecie tczewskim w tym okresie: https://zapodaj.net/images/09f9f8078efb6.png https://...
- 13 sty 2025, o 19:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Port zimowy
Może nie do końca pasuje do tematu, ale nie będę spamił nowym. "Uruchomiono 4 porty rzeczne, jak w Toruniu, Kapuścisku Małem, Świeciu, Bydgoszczy oraz największy z nich w Tczewie, które to porty okazywały szczególnie ożywioną działalność w tym czasie, przeładowując w r. 1926 — 377.000 tonn, w r...
- 13 sty 2025, o 19:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Osiedle Inwalidzkie
Dziesięciolecie Związku Inwalidów Wojennych Rz.P. na Pomorzu
Czyżykowo
![Obrazek]()
Czyżykowo

- 13 sty 2025, o 19:33
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Księga pamiątkowa Pomorza
Organizacja i działalność Państwowego Przedsiębiorstwa „Żegluga Polska" w Gdyni
Okręt towarowy "Tczew":
![Obrazek]()
Okręt towarowy "Tczew":

- 15 sty 2025, o 19:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Posterunek odgałęźny Tczew Suchostrzygi
Nie znalazłem informacji na forum, a posterunek ruchu Tczew Suchostrzygi to na pewno fragment historii Tczewa. Być może wcześniej Suchostrzygi były klasyfikowane jako stacja. Wiem że tam było około 4 torów bocznych co potwierdza poniższa mapa. Kiedy te tory zostały rozebranie nie mam pojęcia. Gdzieś...
- 12 lut 2025, o 22:26
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Piotrowo
Jantarowe Szlaki, Nr 1, Gdańsk, 1968 r. Tymczasem jezioro jest prawdziwym rajem dla różnego.rodzaju ryb, węgorzy, szczupaków, linów, leszczy, sandaczy, a nawet drapieżnych sumów, których okazy sięgały długości 1,5 m i ważyły po kilkadziesiąt kg /złowione dwa lata temu/.. Czarne jest jeziorem końcow...
- 13 lut 2025, o 17:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Poszukuje dziadka Stanislaw Malek
Na zdjęciach p. Stanisław Małek z Turza: Malek_1.jpg Malek_2.jpg Fotki pochodzą z książki E. Stapel : Od korzeni : poznajemy mieszkańców oraz ziemię tczewską, Turze i okolice 2002. Zdjęcia w książce są małe i niezbyt wyraźne. Oryginały prawdopodobnie znajdują się w kronice przedszkola (Zespół Kształ...
- 22 lut 2025, o 13:46
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gdzie wykonano to zdjęcie?
A przeczytaj post viewtopic.php?t=364&start=110#p54773 . Zagadka rozwiązana