Znaleziono 769 wyników

Powrót

autor: spaff
11 sty 2025, o 18:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: TczÓw

Na Kaszubach jest Czeczewo (prawie jak XIX-wieczne - po polsku - Czczewo) :) Dla wielu tu będzie oczywiste co następuje. Po wpisaniu do wyszukiwarki forum słowa "Czczewo" znajduje tylko cytowany powyżej post. Fragment mapy kolei Europy środkowej - między 1882 a 1885 potwierdza istnienie t...
autor: Wałasz
13 sty 2025, o 17:40
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ciepłownia Tczew

czy mają Państwo informacje o terenie przy aktualnych ulicach: Dworcowej i Północnej (na rogu, gdzie obecnie jest parking), na którym pierwotnie miała zostać wybudowana kotłownia La Monta? Interesuje mnie okres lat 60tych. Nie udało nam się uzyskać informacji, dlaczego kotłownia powstała obok cment...
13 sty 2025, o 18:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Księga pamiątkowa Pomorza

Poniżej kilka fragmentów z "Księgi pamiątkowej Pomorza" o okresie w latach 1920 - 1930. Używając wyszukiwarki nie znalazłem postów o tej publikacji. https://zapodaj.net/images/e33b7bbe73b14.png Trochę o powiecie tczewskim w tym okresie: https://zapodaj.net/images/09f9f8078efb6.png https://...
13 sty 2025, o 19:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Port zimowy

Może nie do końca pasuje do tematu, ale nie będę spamił nowym. "Uruchomiono 4 porty rzeczne, jak w Toruniu, Kapuścisku Małem, Świeciu, Bydgoszczy oraz największy z nich w Tczewie, które to porty okazywały szczególnie ożywioną działalność w tym czasie, przeładowując w r. 1926 — 377.000 tonn, w r...
13 sty 2025, o 19:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Osiedle Inwalidzkie

Dziesięciolecie Związku Inwalidów Wojennych Rz.P. na Pomorzu
Czyżykowo

Obrazek
13 sty 2025, o 19:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Księga pamiątkowa Pomorza

Organizacja i działalność Państwowego Przedsiębiorstwa „Żegluga Polska" w Gdyni

Okręt towarowy "Tczew":

Obrazek
15 sty 2025, o 19:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Posterunek odgałęźny Tczew Suchostrzygi

Nie znalazłem informacji na forum, a posterunek ruchu Tczew Suchostrzygi to na pewno fragment historii Tczewa. Być może wcześniej Suchostrzygi były klasyfikowane jako stacja. Wiem że tam było około 4 torów bocznych co potwierdza poniższa mapa. Kiedy te tory zostały rozebranie nie mam pojęcia. Gdzieś...
12 lut 2025, o 22:26
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Piotrowo

Jantarowe Szlaki, Nr 1, Gdańsk, 1968 r. Tymczasem jezioro jest prawdziwym rajem dla różnego.rodzaju ryb, węgorzy, szczupaków, linów, leszczy, sandaczy, a nawet drapieżnych sumów, których okazy sięgały długości 1,5 m i ważyły po kilkadziesiąt kg /złowione dwa lata temu/.. Czarne jest jeziorem końcow...
autor: zunia
13 lut 2025, o 17:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Poszukuje dziadka Stanislaw Malek

Na zdjęciach p. Stanisław Małek z Turza: Malek_1.jpg Malek_2.jpg Fotki pochodzą z książki E. Stapel : Od korzeni : poznajemy mieszkańców oraz ziemię tczewską, Turze i okolice 2002. Zdjęcia w książce są małe i niezbyt wyraźne. Oryginały prawdopodobnie znajdują się w kronice przedszkola (Zespół Kształ...