Znaleziono 258 wyników
- 24 mar 2026, o 10:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lazaret
A gdyby chcieć odcyfrować to tymi zawijasami napisano? = Przy pieczęci pocztowej = Grenadier E. Peters Dirschau in Westpr. Vinzenz Krankenhaus Res[erve] Lazarett (szpital rezerwowy/polowy) = Adresat = Herrn P.H. Peters und Fam[ilie] Hamburg 11 Dirckstrasse 7 = Od nadawcy = Feldpostkarte Dirschau 28...
- 24 mar 2026, o 10:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Szpitale
Nie zajmowałem się dokładnie dziejami tczewskiego szpitalnictwa - odsyłam tu do "Historii Tczewa" pod red. Długokęckiego oraz rozdziału pracy magisterskiej Adama Samulewicza . Polecam też skontaktować się z panem Ryszardem Rządem, historykiem muzeum zamkowego w Malborku, który wygłaszał pr...
- 27 mar 2026, o 10:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lazaret
Poniżej kompilacja ustaleń dokonanych przez Chat AI - Google Gemini: ========== Ernst Peters z 5. Pułku Grenadierów im. Króla Fryderyka I (4. Wschodniopruskiego). - Jednostka: Grenadier-Regiment Nr. 5 (stacjonujący w Gdańsku). - Zapis w listach: Figuruje w oficjalnych spisach rannych z 1915 roku. -...
- 11 kwie 2026, o 17:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Walka z analfabetyzmem
Nie wydaje się, żeby trybuny z lat 30. istotnie różniły się od tych z lat 90. XX w.: https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?t=2029&start=40 Spaff zamieścił w tym wątku zdjęcia lotnicze m.in. okolic Czyżykowa z 1967 r. i tam też nie ma śladu rozbudowy tego obiektu: https://dawnytczew.pl/forum/...
- 17 kwie 2026, o 09:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple
Spaff, jeżeli chcesz rozszyfrować niemiecki Kurrent na starych pocztówkach, to lepiej traktować GPT czy Gemini Google jako drugorzędne i pomocnicze. Chaty AI potrafią mieć "halucynacje" i zmyślać, mieszając fakty z baz danych ze swoimi luźnymi interpretacjami. Dlatego najlepszym narzędziem...
- 5 maja 2026, o 06:59
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czy jest to coś warte
Czy wiadomo, co to konkretnie za element i jakiej większej instalacji był częścią? Na pierwszy rzut oka pomyślałem, czy to nie jest jakiś odpowiednik kanalizacji lub końcówka przewodu wentylacyjnego. Dziś są to przeważnie formy z tworzywa sztucznego: https://strefainstalatora.pl/wp-content/uploads/2...
- 25 maja 2026, o 09:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew i okolice – bocznice kolejowe
To chyba znajoma mi seria planów budowy linii kolejowych, której skany są na Szukajwarchiwach.pl Jeśli to jest to, to podpowiem, że zdarzają się tam obrazy niższej rozdzielczości, ale na komputerze w pracowni APG w Gdańsku można przejrzeć sobie w lepszej jakości (do 300 lub 600 dpi). Jeśli taki skan...
- wczoraj, o 07:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski
Zdjęcie z usuniętym znakiem wodnym przez sztuczną inteligencję Gratis od sztucznej inteligencji, o który nie występowałem do AI a który ta sama z siebie wykonała kolorując zdjęcie gdy jej podziękowałem: Jakiego konkretnie programu (on-line?), chata AI lub aplikacji mobilnej użyłeś do tego? Opcja be...