Znaleziono 491 wyników

Powrót

autor: zunia
16 kwie 2021, o 12:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wojskowe Bataliony Górnicze

Pan Jarosław Malarowski przesłał mi mailowo 3 strony czasopisma „Polska Zbrojna - Historia” z artykułem Pawła Piotrowskiego „Instrument represji”, w którym zamieszczono zdjęcie kociewskich żołnierzy – górników. Wytłumaczył, dlaczego tylko to jedno zdjęcie zostało użyte.”(…) Nie wiem, czy wspominałem...
autor: treviss
22 kwie 2021, o 17:43
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedhistoryczne zabytki Tczewa

Powierzchniówki na Abisyni
autor: wojad121
24 kwie 2021, o 08:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stare nazwy ulic

Nazwisko Discher. Mieszkał tam prawdopodobnie Alexander i Matylda, moi pra dziadkowie.
Dziękuję za ogrom informacji!
autor: mirza3
2 maja 2021, o 23:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Muscate i inni

Reklamy okazują się być nie tylko przysłowiową dźwignią handlu, lecz stają się z biegiem czasu cennymi źródłami historycznymi. Specjalny firmowy dodatek reklamowy przedsiębiorstwa braci Muscate, zamieszczony w 8 numerze toruńskiej gazety Thorner Presse z 10 stycznia 1885, tytuł.jpg dostępny dla jej ...
autor: LukaszB
3 maja 2021, o 11:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Browar tczewski

Dokument z tczewskiego browaru /ebay.de/ :ok
5 maja 2021, o 19:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lapidarium Nieistniejących Cmentarzy

Wracamy do tematu. Czekam na termin spotkania z biskupem ewangelickim w kwestii użyczenie miejsca w Parku Kopernika :)
6 maja 2021, o 07:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zamek

Propozycja archeologa na wygląd zamku Sambora. Na obszarze ziem polskich datowane na XII - XV wiek.
autor: Michał
6 maja 2021, o 10:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zamek

Tak na szybko kilka kwestii. Jak dobrze pamiętam rozmowy z archeologiami (a miałem okazję pamiętnego 10 kwietnia 2010 roku), to na północ od okrytego muru zamkowego nie było nic ani średniowiecznego, ani nowożytnego. Znajdowały się tam pozostałości (dość spore i różnorodne) obiektów z XIX wieku. Sam...
autor: Michał
6 maja 2021, o 10:46
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dwór starościński i młyn

Ja bym to tylko skomentował tak, że świetnie wiedząc jak nieprecyzyjne są ówczesne plany i ryciny, to należy być bardzo ostrożny z precyzyjnym wymierzaniem, co gdzie mogło się ówcześnie znajdować. Na dodatek dolny bieg Milenu i rejon dookoła uległ bardzo radykalnym zmianom w połowie XIX wieku, na ws...
autor: niespokojna66
7 maja 2021, o 15:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy most kolejowy (do 1945 r.)

Doskonałej jakości grafika z drzeworytu , autor Ferdinand Schwarz 1892, opublikowane przez Holzstich. Widok z figuratywnym sztafażem. Tłumaczenie Google
/abebooks.com/