Znaleziono 490 wyników
- 27 sie 2019, o 15:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zamek
Tak, zamek jest w rejestrze zabytków. Polecam opracowanie na temat ruin zamku w Tekach Kociewskich nr 8 z 2014 roku. Na stronie 231 rozpoczyna się temat o zamku >> https://issuu.com/skarbnicakociewska/docs/teki_kociewskie_2014_calosc_interne Zamieszczam też dwie grafiki, tę poniższą stworzyłem kiedy...
- 5 wrz 2019, o 11:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zakłady fotograficzne
Ciekawa forma pisowni znanego nam nazwiska Kolberg. Przedwojenne zdjęcie z podpisem Kaulberg
- 11 wrz 2019, o 19:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski jak Westerplatte - petycja o przejęcie mostu
Problem polega na tym, że mimo iż odbudowa już trwa, to posuwa się zbyt długo, już od 7 lat, a końca nie widać. To co odbywa się dziś, czyli demontaż przęseł ESTB to nawet nie cały etap, a półetap. Do tej pory powiat dwukrotnie stosował rozwiązanie polegające na uzyskaniu z rządowej rezerwy subwencj...
- 28 wrz 2019, o 23:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Panorama Tczewa
Zunia chciała to wrzucić, lecz tego nie zrobiła...Zimowa panorama miasta...
www.szukajwarchiwach.gov.pl
www.szukajwarchiwach.gov.pl
- 3 paź 2019, o 12:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cegielnie
Natrafiłam na taki artykuł : tytul artykulu.jpg "Prace przygotowawcze do Pruskiej Kolei Wschodniej w Dirschau." - tyle tylko przeczytałam i zrozumiałam :) Całego artykuł nie potrafię przeczytać, a tym bardziej przetłumaczyć. Domyślam się tylko, że dotyczy cegielni w Knybawie i budowy dworc...
- 12 paź 2019, o 11:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”
Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
- 13 paź 2019, o 18:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Prasa lokalna
Otrzymaliśmy zwitek gazet schowanych za witryną drzwi w jednym z mieszkań na ul. Sobieskiego. Były to Pielgrzym i Mały Dziennik gazety.jpg Dziwnym zbiegiem okoliczności w tym Pielgrzymie jest artykuł dotyczący procesu Wróbla, który mandoliną zabił por. Skowrońskiego właśnie na ul. Sobieskiego https:...
- 14 paź 2019, o 10:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Sławni ludzie w Tczewie
7 sierpnia 1984 Tczew odwiedził premier Kampuczy. Od 1:45 - 2:15 pięknie widać naszą stocznię 
- 22 paź 2019, o 14:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kalendarz Dawnego Tczewa 2020
W pierwszym tygodniu listopada pojawi się w sprzedaży kalendarz dawnego Tczewa na 2020 rok ::dawnytczew Jest to prawdopodobnie nasze ostatnie wydawnictwo tego typu, bo coraz ciężej o rzadkie pocztówki, a nie ma sensu wydawanie kalendarzy z powszechnie znanymi widokami. Tym razem poszliśmy w pocztówk...
- 25 paź 2019, o 18:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu