Znaleziono 501 wyników
- 2 paź 2025, o 09:54
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wielka Słońca
To ja dodam jeszcze tytułem ciekawostki, że obszary dworskie Mała Słońca i Rybaki wspólnie z gminą wiejską (ówczesnym odpowiednikiem sołectwa) Wielka Słońca wchodziły w skład wójtostwa Słońca z siedzibą w Wielkiej Słońcy: http://www.territorial.de/dawp/prstargd/schlanz.htm Tam też mieścił się od 18...
- 2 paź 2025, o 17:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cukrownia Pelplin
Wysyłki wagonowe realizować będziemy z bocznicy własnej. A zaciekawiłem się częścią kolejową cukrowni i przed wycieczką klasyczną odbyłem eksplorację na Google Streetview. Nieistniejące odgałęzienie z linii kolejowej nr 131 z nieistniejącego rozjazdu nr 3 przez wykolejnicę w kierunku bocznicy cukro...
- 4 paź 2025, o 16:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Jana III Sobieskiego
Znalezione na stronie e-bay zdjęcie budynku za dawnym sklepem Pewex, określonego jako tczewska fabryka chleba oraz porównanie ze zdjęciem z czasów PRL...
- 4 paź 2025, o 17:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski
Widok od strony Lisewa...
- 4 paź 2025, o 18:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zmiana granic Powiatu Tczewskiego
Gazeta Toruńska 1887, R. 21 nr 28 Podział powiatów Przedłożony sejmowi projekt podziału powiatów w prowincyach zachodnio-pruskiej i poznańskiej brzmi jak następuje: (...) § 2. Dla wyborów do Izby deputowanych przydzielonym zostanie powiat żniński do okręgu wyborczego mogilnicko-gnieżnieńsko-wągrowi...
- 4 paź 2025, o 21:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Incydenty graniczne w latach 1920 - 1939
Witam wszystkich :) W swoim pierwszym poscie na tym forum odgrzeję temat incydentu na stacji kolejowej w Pszczółkach. Z tą liczbą zabitych w incydencie Polaków... sprawa nie jest do końca jasna . Relacje prasowe mówią wpierw zdawkowo: ... i w końcu dość szczegółowo o dwóch Polakach poległych na dwor...
- 5 paź 2025, o 20:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Sobowidz
W momencie gdy naprostował mnie Wałasz w sprawie zamku postanowiłem, że kiedyś odwiedzę to miejsce. Dzisiaj pokusiłem się spełnić moje postanowienie. W załączeniu kilka zdjęć. Budynek jest w jako takim (bardziej złym) stanie, ale z każdym rokiem będzie coraz gorzej. Wewnątrz budynku klimatu dodają d...
- 8 paź 2025, o 19:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
Szanowni Państwo, bardzo miło mi zaprosić na promocję mojej książki o pierwszych latach tzw. władzy ludowej na terenie Tczewa i powiatu tczewskiego, które odbędzie w tczewskiej książnicy przy ul. J. Dąbrowskiego 6, 21 października 2025 r. o godz. 18 . Wierzę, że wszyscy zainteresowani tym trudnym ok...
- 8 paź 2025, o 21:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921
Spisałem dane z numerowanych tabliczek umieszczonych na grobach żołnierzy. W nawiasach kwadratowych uzupełnienia z artykułów o p. Holwegu i z jego pomnika „piłsudczyków”: Nr. 6 Bronisław CYTING, żołnierz WP, 19.09.1901 - 20.07.1921 [l. 19] Nr. 7 Władysław REKOWSKI żołnierz WP, 19.09.1900 - 24.07.192...
- 9 paź 2025, o 17:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu