Znaleziono 300 wyników
- 28 sty 2018, o 11:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacery Dawnego Tczewa
Wczoraj miałem przyjemność oprowadzić wycieczkę 12 zielarzy 
- 9 lut 2018, o 08:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski
Na tle mostu Władzia Ornassówna w Tczewie w 1937 roku.
- 9 lut 2018, o 09:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Moja mama Władzia Ornassówna w Tczewie. Ja byłam tu także chrzczona.
- 9 lut 2018, o 18:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kat Tczewa
W księdze metrykalnej ślubów z Tczewa z 1679 roku mamy George Wägner (nastąpiła zmiana pisowni nazwiska z Umlaut) kata z Tczewa. Drugim wymienionym katem jest Kacper Wägner, jego już nieżyjący ojciec. Widocznie przeniósł się z Tczewa do Elbląga. Trzeci kat to także nieżyjący już Jan Callus. Tczew ka...
- 9 lut 2018, o 23:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stare nazwy ulic
W czasie mojej dzisiejszej okołopromocyjnej bytności w tczewskiej MBP przyglądałem się przez dłuższą chwilę ciekawemu obwieszczeniu wyborczemu z 31 maja 1946 roku, dotyczącego obwodów w słynnym referendum. Z zaznaczonymi ulicami w tychże obwodach i punktami głosowań. No i parę rzeczy stało się jaśni...
- 15 lut 2018, o 10:15
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 15 lut 2018, o 17:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Józef Rossa
Poniżej artykuł oparty na wspomnieniach córki Józefa Rossy, Marii, który ukaże się 16 lutego, czyli jutro, w "Dzienniku Bałtyckim". Dołączam przekazane nam zdjęcia Józefa Rossy. Na zakupy chodziło się do Maciejewskich, na obiady do Słomiona, w kręgle grało się w dzisiejszym Centrum Kultury...
- 16 lut 2018, o 08:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Konkurs wiedzy o Tczewie w I LO
Wczoraj odbył się konkurs wiedzy o Tczewie w mojej szkole
Poziom był całkiem dobry, dzięki zastosowaniu aplikacji w smartfonach mogła wziąć w nim udział również publiczność. Okazało się , że najwięcej punktów zdobył własnie jedne z widzów 
- 16 lut 2018, o 09:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ksiądz Jan Schwanitz
W internecie jest mało informacji o księdzu Janie (Johannie Felixu) Schwanitzu. Syn Franza Schwanitza i Mathilde Helene z d. Hoffmann urodził się 21 lutego 1904 r. w Dąbrówce pow. sępoleński. Święcenia kapłańskie przyjął 11 czerwca 1927 r. Po święceniach został wikarym w kościele filialnym w Byszwał...
- 23 lut 2018, o 21:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Napoleońska gra miejska
Gra Miejska „Śladami Napoleona” 23 lutego 1807 roku oddziały polskie pod dowództwem Jana Henryka Dąbrowskiego, należące do armii napoleońskiej, po ciężkiej bitwie z Prusakami zdobyły Tczew. Zapraszamy do spaceru śladami tego wiekopomnego wydarzenia i rozwiązanie ukrytego hasła. Spacer rozpoczynamy o...