Znaleziono 150 wyników
- 17 kwie 2024, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
"Kraina wędrujących dworów" - spotkania autorskie
Zapraszamy na dwie promocje książki „Kraina wędrujących dworów. Z dziejów Bałdowa, Knybawy i Czyżykowa” autorstwa Karola Plata-Nalborskiego: 1. Spotkanie autorskie w dniu 24 kwietnia (środa), o godz. 18.00, w świetlicy wiejskiej w Bałdowie przy ul. Pięknej 1. Głównym tematem będzie zarys dziejów wsi...
- 22 kwie 2024, o 08:36
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczewska kolej z innej perspektywy
Dwie wizyty w ciągu miesiąca w Inowrocławiu utwierdziły mnie w przekonaniu o podobieństwach układu miejscowej stacji do dawnej stacji w Tczewie - z dworcem usytuowanym "wyspowo" (architektonicznie zbliżonym, choć mniejszym; zbudowanym z charakterystycznej żółtej cegły), z dwoma peronami po...
- 25 kwie 2024, o 08:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Kraina wędrujących dworów" - spotkania autorskie
Pierwsza promocja nowej książki Karola Plata-Nalborskiego pt. "Kraina wędrujących dworów. Z dziejów Bałdowa, Knybawy i Czyżykowa" za nami 🙂. Dziękujemy wójtowi gminy Tczew Krzysztofowi Augustyniakowi oraz sołtys Bałdowa i Knybawy, Krystynie Frycy, za udostępnienie świetlicy wiejskiej i mił...
- 26 kwie 2024, o 10:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Kraina wędrujących dworów" - spotkania autorskie
Fotorelacja z czyżykowskiej odsłony promocji książki Karola w gościnnych prograch Szkoły Podstawowej nr 1
.
- 10 maja 2024, o 08:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lekcje historii lokalnej
W środę, 8 maja, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek pod hasłem „Biblioteka - miejsce na czasie”, gościłem w bibliotece Szkoły Podstawowej nr 10, gdzie uczniom klas 6 i 7 opowiedziałem trochę o Dawnym Tczewie i wydanych przez nas publikacjach (o swoich trochę też ;)). Dzieciaki dostały za za...
- 20 maja 2024, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Europejska Noc Muzeów 2024 - spacer szlakiem gotyku
LukaszB - przy wsparciu Ja Wisła - pobił frekwencyjny rekord w swojej karierze przewodnika podczas spaceru szlakiem tczewskiego gotyku w ramach organizowanej przez Fabrykę Sztuk Europejskiej Nocy Muzeów. Poniższe zdjęcie nie oddaje w pełni liczby uczestników sobotniego spaceru. jeśli macie swoje zd...
- 5 lip 2024, o 13:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stary Dworzec
Stary dworzec od strony peronów - 1939 r. (źródło: Fotopolska).
Było? Nie było?
Było? Nie było?
- 22 lip 2024, o 11:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Lekcje historii lokalnej
Oczywiście, że są organizowaneDorota1994 pisze: ↑17 lip 2024, o 07:54 Zastanawiam się, czy takie spotkania są nadal organizowane. A jeśli nie, to może warto do nich wrócić.
- 30 lip 2024, o 08:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Promocja DT
Otrzymaliśmy podziękowanie od prezydenta miasta za wieloletnie upamiętnianie rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego 
- 1 sie 2024, o 11:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rokitki
Inne ujęcia rokickiej gospody Herholda z wolnego Forum Gdańsk.
Nie potrafię zlokalizować tego budynku. To zapewne ul. Tczewska, więc mamy do czynienia z obiektem nieistniejącym lub przebudowanym.
@Wałasz - uda się Tobie ustalić adres po nazwisku właściciela?
Nie potrafię zlokalizować tego budynku. To zapewne ul. Tczewska, więc mamy do czynienia z obiektem nieistniejącym lub przebudowanym.
@Wałasz - uda się Tobie ustalić adres po nazwisku właściciela?