Znaleziono 211 wyników

Powrót

autor: LukaszB
1 lis 2020, o 10:05
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczewskie Zaduszki X

Mimo braku spaceru :( tradycja symbolicznego znicza została zachowana
autor: Wałasz
6 lis 2020, o 15:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cmentarze żydowskie

Kiedy powstał cmentarz żydowski przy szosie Bałdowskiej? Odpowiedzią może być mapa Czyzykowa z ... 1802 !! Poprawki były na nią naniesione w latach 1827 (czarne) i 1834 (czerwone). Na moje oko cmentarz był w tym miejscu już w 1827 roku ./download/file.php?id=57289 Wszystko wskazuje, że masz rację. ...
autor: niespokojna66
7 lis 2020, o 21:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę

Nie wiem czy powielam znane już informacje...jednak wydaje mi się, że nie... przypadkiem znalazłam książkę autorstwa Lentze na stronie
https://www.e-rara.ch/zut z 1855 roku...
9 lis 2020, o 18:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowniczowie mostów

Rudolf Eduard Schinze zmarł w trakcie budowy mostu, został pochowany "Katolic Kirche" , opis jego pomnika, granitowy, gładki, również jakie napisy na nim były- znajduje się w "Zeitschrift für Bauwesen"- Baugeschichte der alten Eisenbahnbrücken bei Dirschau und Marienburg"Meh...
autor: Cez
15 lis 2020, o 15:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę

Odnaleziona tydzień temu fotografia Mostu Tczewskiego datowana na rok 1853, ukazująca wstępny etap jego budowy, prawdopodobnie jest nie tylko najstarszą fotografią wykonaną w Tczewie! Niewykluczone, że jest najstarszym zdjęciem z widokiem w całej Polsce! https://dawnytczew.pl/forum/download/file.ph...
17 lis 2020, o 17:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Dworzec

Tczew , po wybudowaniu dworca i cudownego mostu (dla mnie wzornictwo wieżyczek kojarzące się z Turcją)stał się ważnym węzłem komunikacyjnym. Co za tym idzie trzeba było uzupełnić braki w stemplach pocztowych lub je zmienić by były czytelne dla jej pracowników... 19 lipca 1852 r. dotarł przez Tczew d...
autor: Wałasz
20 lis 2020, o 11:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Rysunkowy" plan miasta z 1850 r.

Staw jak najbardziej istniał, a nawet dwa (mniejszy i większy), jeden za drugim, jednakże patrząc też na starą mapę wojen napoleońskich z 1817 r. oraz arkusze geodezyjne starostwa z 1881 r., to widać, że nie tyle na miejscu budynku dzisiejszego Urzędu Miejskiego, co fragmentu budynku Urzędu Gminy Tc...
autor: LukaszB
6 gru 2020, o 13:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Okolice nowego dworca w czasach okupacji (ebay)
6 gru 2020, o 20:31
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Plac Hallera

Z czasów okupacji hitlerowskiej...
autor: mieczy
3 sty 2021, o 13:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty dawnego Tczewa

Znalazłem taką perełkę na stronie rosyjskiego "ALLEGRO" :)