Znaleziono 211 wyników
- 14 sie 2025, o 16:33
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Zapodaję przypadkowo napotkany artykuł jako ciekawostkę o zmyślaniu historii: Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 1983, nr 8 Chwasty na poletku historii Konrad Ciechanowski Często spotykamy się z utyskiwaniem na słabą znajomość historii Pomorza Gdańskiego w latach drugiej wojny światowej w...
- 24 sie 2025, o 17:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew
Nie znalazłem na forum informacji o tej historii: 30 Dni, 2021, nr 4/5 W miejscu, w którym do 2013 roku istniała przeprawa promowa przez Wisłę, w 1850 roku wydarzyła się katastrofa Zapalić świeczkę nad Wisią Wydarzyło się to dokładnie w połowie XIX wieku, na początku czerwca 1850 roku. Podczas przep...
- 11 wrz 2025, o 11:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Hans Frank w Tczewie, podczas sprowadzenia chorągwi Niemieckiego Zakonu Rycerskiego z Zamku w Krakowie do Malborka (www.szukajwarchiwach.gov.pl)
- 25 wrz 2025, o 17:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Dziękuję za wspaniałe zdjęcia. Mój dziadek pochodzi z tej miejscowości i znalazłem tu mnóstwo informacji o kościele. Zdjęcie przedstawia go przed kościołem wraz z księdzem w dniu 19.07.1942 r.
- 4 paź 2025, o 16:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Jana III Sobieskiego
Znalezione na stronie e-bay zdjęcie budynku za dawnym sklepem Pewex, określonego jako tczewska fabryka chleba oraz porównanie ze zdjęciem z czasów PRL...
- 8 paź 2025, o 19:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
Szanowni Państwo, bardzo miło mi zaprosić na promocję mojej książki o pierwszych latach tzw. władzy ludowej na terenie Tczewa i powiatu tczewskiego, które odbędzie w tczewskiej książnicy przy ul. J. Dąbrowskiego 6, 21 października 2025 r. o godz. 18 . Wierzę, że wszyscy zainteresowani tym trudnym ok...
- 13 paź 2025, o 20:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kwidzyn - katedra i zamek
Bym zapomniał o armatach z zamkowego dziedzińca. Obie wyprodukowano na początku lat 60-tych XIX w. w Liege i zakładam, że to zdobyczna pamiątka z wojny prusko - francuskiej. ./download/file.php?id=8492 ./download/file.php?id=8493 ./download/file.php?id=8494 To nie jest zdobycz z wojny francusko-pru...
- 16 paź 2025, o 16:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Plac Hallera
Dzisiaj wyskoczył w telefonie fotoartykuł a w nim między innymi poniższe zdjęcie.
![Obrazek]()
Źródło: https://tczew.naszemiasto.pl/pomorze-w- ... 2-27388229

Źródło: https://tczew.naszemiasto.pl/pomorze-w- ... 2-27388229
- 25 paź 2025, o 14:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Kronika budowy kościoła św. Józefa z Kalendarza Kościelnego na 1938 rok...
- 1 lis 2025, o 12:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cmentarz Ewangelicki
Projekt bramy cmentarza ewangelickiego sporządzony 27 maja 1913 roku przez Ottona Spechta, ówczesnego budowniczego miasta. Na szczycie umieszczono postument z krzyżem w formie okrągłej tarczy (niezachowany). Warte zwrócenia uwagi jest po obu stronach bramy niższe metalowe ogrodzenie z charakterystyc...