Znaleziono 194 wyniki

Powrót

autor: Jadzia
3 lis 2017, o 20:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Adres rodziny Korinth (potem Korynt)

Cześć. Miałem i pewnie jeszcze mam (jakąś dalszą) rodzinę w Tczewie... Cześć :) Możliwe, że mamy jakieś tam powiązania rodzinne :dance2 Korynty/Korinthy pojawiają się wśród mojej rodziny. Nazwiska powiązane, to: Neumann oraz Szczepańscy. W albumach pana Golickiego (notabene również ma związki z moj...
autor: moczynskis
7 lis 2017, o 00:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Adres rodziny Korinth (potem Korynt)

Zdjęcia Jana Korintha i Józefiny zd. Golembewskiej (Gołębiewskiej) (to te starsze osoby) z lat okresu II wojny (1942?). Wykonane w Tczewie. Józefina urodziła się w 1877 rokuco ciekawe w miejscowości Wyżegi (Wizega po mazursku) koło Szczytna na Mazurach! Prapradziadek Jan Korinth w 1874 w Gręblinie n...
autor: mirza3
14 lis 2017, o 23:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego

Kolejny cukiereczek z Allegro :) IMG_2035.JPGIMG_2036.JPG Fotka z prawej, to ewidentnie ul. Dąbrowskiego. A ta z lewej? Jak typujecie? :scratch Mam podejrzenie, ale nie chcę sugerować. "Trwała Ondulacja" to zapewne specjalność M(arii ) Nadolskiej z Podgórnej, a zegarmistrz E(dmund) Pelcer...
20 lis 2017, o 21:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Rzeźnictwo - czyli o mięsie

Czas coś napisać w tym wątku, odkurzyć :) Najpierw coś sprzed wojenki: W 1928 r. za kradzież mięsa niejaki "p. M. powędruje do kozy": Gazeta Bydgoska, 29.03.1928 r..jpg Nowy Kurier, 04.04.1928 r..png Natomiast w 1934 r. kradł R.E.: Pielgrzym, 27.01.1934 r..png W nawiązaniu do posta: W 1952...
22 lis 2017, o 20:34
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pl. Hallera 2 - Hotel Centralny

O hotelu (jego właścicielach) wspominała już Zunia: https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=2591 https://dawnytczew.pl/forum/download/file.php?id=52084 Jeszcze zanim pan Szerle kupił budynek od Klarowskiego... Zgon byłego kierownika oddziału Vistuli - Emila Jache: Gazeta Bydgoska, 15.01...
autor: Jola Szynalewska
29 lis 2017, o 14:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dom Konfekcji W. Szynalewskiego

Drodzy Forumowicze Dzisiaj przeczytałam wszystkie posty nt sklepu mojego dziadka Władysława Szynalewskiego. Bardzo się wzruszyłam, że mój dziadek istnieje w pamięci "internetu". Wszystko co piszecie zgadza się. Dziadek w nocy przed wybuchem II Wojny Światowej wyjechał do Warszawy, gdzie wr...
autor: niespokojna66
29 lis 2017, o 18:51
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoła Morska

Zdjęcia uczniów PLP na tle budynku szkoły, ze strony nk-pl
14 gru 2017, o 21:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Wąska

Resiak pisze: 14 gru 2017, o 09:48 Czy posiada ktoś zdjęcie budynku, który stał przy Wąskiej 14 ?

Ten?
Ewidencja Dóbr Kultury1.jpg
Ewidencja Dóbr Kultury 2002 r..jpg
autor: mirza3
30 gru 2017, o 20:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Najstarszy wizerunek graficzny Tczewa

Dodam, że w naszym prywatnym życiu i w szerszym ujęciu najlepszą perspektywę i tzw obejrzenie na nas mają nasi sąsiedzi ;) :pilot XV-wieczny Tczew (lewy, górny róg) dostrzec można w fantazyjnie zakrzywionej przestrzeni obrazu "Oblężenie Malborka w roku 1460",wiszącego do II wojny światowe...