Znaleziono 382 wyniki

Powrót

autor: Cez
20 sie 2019, o 15:38
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Obecny most kolejowy

Montaż czy demontaż ESTB? Na moje oko raczej końcówka 50tych ./download/file.php?id=55383 Krótko przed demontażem. Zdjęcie pochodzi z pracy magisterskiej Ryszarda Hardta z 1986 r. pt. "Dzieje powstania i rozwoju węzła kolejowego Tczew od 1852 do 1985 roku". W pracy tej jest więcej takich ...
autor: Cez
20 sie 2019, o 16:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przęsła ESTB

Kiedyś już pisałem o tym, w jaki sposób podejmowano w epoce PRL decyzję o przesunięciu ESTB z mostu kolejowego na drogowy >> https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=57&t=538&start=20#p38771 Zamieszczam kolejne materiały. Ciekawy plan sytuacyjny z 1947 roku. Wówczas chyba jeszcze myślano,...
autor: Wałasz
20 sie 2019, o 17:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ewidencja Dóbr Kultury - Tczew

W sieci są jeszcze trzy inne ciekawe dokumenty ewidencyjne miasta i gminy Tczew, ułatwiające identyfikację obiektów zabytkowych. Dla ułatwienia umieszczam do nich odnośniki w jednym miejscu. 1. Znane już pewnie akta nadzoru budowlanego Tczewa z lat 1890-1945 (niekompletne, część obiektów w opracowa...
26 sie 2019, o 18:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tartaki

Tak to jest b.dobra odpowiedź !! "Dampf Schneidemühle Wilke" - Tartak parowy Wilke,zatrudniał w tym czasie aż 50 pracowników. Właśnie że to nie jest ten tartak. Rację ma zet48, o czym zresztą była już mowa tym wątku: https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=127&t=1596&p=64967#p...
autor: Big Zbig
3 wrz 2019, o 11:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gwara tczewska

Dnia 25 sierpnia (niedziela) na terenie Arboretum Wirty, odbywały się 2 Walne Plachandry Kociewskie. Z imprezy tej zrobiłem kilka fotografii. Samo określenie "plachandry" to nic innego jak :rozmowy, plotki, pogaduszki. Moja teściowa z Pelplina też często mówiła :'Ni ma ji, bo na plachandry...
autor: mieczy
6 wrz 2019, o 13:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Nazwisko już się pojawiło w Jadzi poście. https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=1599#p35239 J.Kaulberg - Wąska 14 J. Kolberg - 1-go Maja 27 Czy to ta sama osoba po przeprowadzce i spolszczeniu pisowni nazwiska, czy może dwie różne i dwa inne zakłady ? :scratch No i chyba znalazłem odp...
9 wrz 2019, o 20:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Knybawa

W kontekście właścicieli majątku warto uzupełnić jeszcze podane informacje. Nazwa miejscowości występuje w dokumentach z 2 poł. XIII w., gdzie mowa o przekazaniu wsi cystersom. Pierwsi znani z imienia indywidualni właściciele to Borchardus oraz Nicolaus Wayko, którzy pojawiają się w 1292 r. (Otto Ko...
autor: tczew
15 wrz 2019, o 10:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gwara tczewska

MOJA BABCIA KIEDYŚ MÓWIŁA, JAK OCZYWIŚCIE MOCNO BROIŁEM, WY KUNDY, SZNODRY JEDNE.
4 paź 2019, o 16:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cegielnie

Bardzo ciekawy artykuł opisujący plany powstania dworca, jak i szczegóły procesu produkcji cegieł w knybawskiej cegielni. Jest możliwość obejścia problemu czytania drukowanej niemieckiej czcionki neogotyckiej i translacji tekstu, gdyż strona umożliwia wygenerowanie treści w formie TXT. Jeszcze jak z...