Znaleziono 382 wyniki

Powrót

autor: G.S.
2 kwie 2020, o 22:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szyldy i neony

Zdjęcia reklamy z rogu Okrzei z Rynkiem, inne zdjęcia tego miejsca pokazał tu be-good. Moje zrobiłem latem 1991, zaciekawiło mnie nawarstwianie się napisów. Widzę tam z trzy różne wersje, ale może jest ich więcej.
autor: LukaszB
5 kwie 2020, o 09:34
Skocz do działu
Skocz do tematu

Tczewscy komandosi na terenie Rzeszy -Operacja Eagle

Po raz kolejny informacje umieszczone na naszym forum nakierowały nas na arcyciekawy epizod z wielkiej historii ::dawnytczew Blisko 3 lata temu pojawiło się u nas pytanie dotyczące Zygmunta Barwikowskiego https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=109&t=2823&p=65419&hilit=barwikowski#p6...
autor: Wałasz
5 kwie 2020, o 10:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Iwo E. Dylkiewicz - "Strażnik Wzgórza" (z dziejów budowy mostu i dworca w Tczewie)

ID_Strażnik-Wzgórza_2005.jpg "Iwo Dylkiewicz, syn Józefa Dylkiewicza, nieżyjącego już kronikarza i piewcy ziemi tczewskiej, podarował Towarzystwu Miłośników Ziemi Tczewskiej swój rękopis zatytułowany "Strażnik wzgórza". (...) Iwo Dylkiewicz od ponad roku, z małymi przerwami, pracował...
10 kwie 2020, o 06:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kolejowe wydarzenia w Tczewie

31.03.2000r Film przedstawia ostatni dzień kursowania pociągu relacji Tczew - Skarszewy - Tczew.
13 kwie 2020, o 06:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Murale reklamowe z PRL

Witam serdecznie. Mam gorąca prośbę. Mój Tata Jerzy Skraburski, który zmarł w 1989 roku był plastykiem. Ukończył kierunek rzezby Akademi Sztuk Pięknych w Toruniu. Ze względu na koniunkturę i czasy, w których żył nie zajmował się ukonczonym kierunkiem, który skończył lecz ogólnie mówiąc reklamą. Miał...
autor: Wałasz
15 kwie 2020, o 17:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

M. Killmann - "Königliche Realschule und Königliches Progymnasium zu Dirschau. Fünfundzwanzigster Jahresbericht" (1902)

Geschichte der ersten 25 Jahre der Anstalt von Ostern 1876 bis Ostern 1901 Polecam bardzo ciekawe sprawozdanie szkolne z działalności królewskiego Progimnazjum i Szkoły Realnej przy ob. Westerplatte 18 (czyli szkoła z fortepianem Bechsteina), wydane w 1902 r. Zawiera biogramy rektora Maximiliana Ki...
autor: Cez
16 kwie 2020, o 16:45
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Budowa "starego" mostu przez Wisłę

Wideonews mojego autorstwa na temat odrestaurowania dwóch pergaminów z kapsuły czasu :) Teraz nic tylko czekać na odczytanie uwidocznionych treści :) https://www.youtube.com/watch?v=7v21Ru0l_hM Autorką poniższych zdjęć jest Alicja Krawczyk , konserwator dzieł sztuki, która odrestaurowała dwa pergami...
autor: G.S.
16 kwie 2020, o 18:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szyldy i neony

Kolejny przykład starej reklamy, ulica Dąbrowskiego, a właściwie skrzyżowanie z Krótką i Mickiewicza. Wykonane w trakcie festiwalu Zdarzenia we wrześniu 2000.
autor: treviss
17 kwie 2020, o 09:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Klasztor dominikański

Obrazek
Na portalu Muzeum Archeologicznego w Gdańsku ostatnio pojawił się katalog zdjęć zabytków z różnych wykopalisk. Wydaje mi się, że powyższe zdjęcie zrobiono na tyłach klasztoru?
25 kwie 2020, o 08:14
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Stary" Cmentarz Katolicki

Skontaktowałem się z rodzina leśniczego Franciszka Sychmelera, który spoczywa na naszym cmentarzu. Sychmeler.JPG Dziadek leśniczym został po wojnie. Zachowało się po nim mnóstwo papierów i dokumentów. Leśniczym był w Dębowie, aż do swojej śmierci. W czasie wojny był w 65 starogardzkim pułku piechoty...