Znaleziono 382 wyniki

Powrót

autor: LukaszB
16 sie 2020, o 09:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Browar tczewski

Kolejna porcja unikalnych pamiątek ze zbiorów użytkownika @Macias :hi
autor: zielu
18 sie 2020, o 12:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Katastrofa lotnicza na Czyżykowie w 1969 r.

Tczewianie wspominają katastrofę z 1969 r. na naszym FB: Wiesława F.-J. - Pamiętam to zdarzenie doskonałe jakby to było wczoraj. Mieszkaliśmy przy Czyżykowskiej 66. Był upalny burzowy wieczór, wracałam z siostrami ze spaceru i będąc na 3 piętrze usłyszałyśmy potężny wybuch a blok naprzeciwko przy ul...
autor: geo
23 sie 2020, o 08:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczew z lotu ptaka

Cholernie cieżko ustawić drona by pasowało do tego co było kiedyś w kadrze
http://geo.tcz.pl/z_gory/inne/dawny%20d ... orownanie/
tu to samo bo fejsbuk banuje tcz.pl :D
http://drontczew.pl/zdjecia/dawny%20dworzec_porownanie/
autor: LukaszB
24 sie 2020, o 20:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Ppor. Leon Jasnoch

Ppor. Leon Jasnoch vel Kazimierski ps. "Leon", "Święcki" (1920-1944) (http://www.1944.pl/powstancze-biogramy/leon-jasnoch,18411.html) Urodzony w Tczewie, 10.04.1920 roku, syn Jana i Adolfiny. Po uzyskaniu świadectwa dojrzałości w 1938 roku wstąpił do szkoły podchorążych piechoty ...
31 sie 2020, o 08:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

Na portalu wiekdwudziesty.pl ukazało się tłumaczenie wspomnień niemieckiego oficera, Heinza Voellnera z walk o Gdańsk w 1945 roku. Wspomnienia zostały pierwotnie opublikowane w 1984 roku w czasopiśmie “Unser Danzig” w artykule pod tytułem “Die Abwehrkämpfe westlich Oliva und Zoppot Mitte März 1945”,...
autor: Wałasz
1 wrz 2020, o 08:57
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kamienica przy ul. Kard. Wyszyńskiego 30

Tu jest pewien problem, bo budynku przy ul. Wyszyńskiego 30 nie ma w inwentarzu akt nadzoru budowlanego Urzędu Miasta Tczew . Jest tam nr 26 (dawna Dworcowa 12) i dalej od razu 32 (Dworcowa 14). Biorąc pod uwagę kolejność numeracji, chodzi najprawdopodobniej o dawną Dworcową 13. Pytanie tylko, czy d...
autor: Wałasz
9 wrz 2020, o 13:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dom przy ul. Zielonej 5 (Akademia Krasnoludków)

Może to i dobrze, że pojawiło się to pytanie, bo mamy kolejny trop przy okazji badania historii Czyżykowa. Działka przy ulicy Zielonej 5 leży w północnej części dawnej wsi Czyżykowy/Zeisgendorf, tuż przy jej granicy z Tczewem (mowa tu rzecz jasna o czasach sprzed włączenia do miasta). Po 1908 r. poj...
autor: nadbrzeże3a
24 wrz 2020, o 06:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Żydzi tczewscy w Berlinie

Będąc w Berlinie na cmentarzu przy Schönhauser Allee znalazłam nagrobek Leiser Lazarusa urodzonego 05.02.1819 roku w Tczewie, zmarłego 06.02.1906 roku i pogrzebanego w Berlinie. Był on synem Arona Lazarusa (żonaty trzy razy) i Serenze Lazarus. Żoną Leiser była Rozalia z domu Abraham. Urodzona była 0...
18 paź 2020, o 15:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ciepłe

Ciąg dalszy archeologicznych ciekawostek z Ciepłego (z portalu archeologia.com.pl) Zrekonstruowano pochówki wojowników z nekropolii w Ciepłem Czterej wojownicy pochowani z bogatymi darami grobowymi w centralnej części cmentarzyska w Ciepłem (Pomorskie) pochodzili ze Skandynawii – wykazały specjalist...
20 paź 2020, o 09:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Sądownictwo na Ziemi Tczewskiej. Zarys historii 1258 – 2020

Narcyzm do kwadratu :lol: Z okazji otwarcia w dniu 25 września br. nowej siedziby Sądu Rejonowego w Tczewie ukazała się książka autorstwa Przemysława Zielińskiego pt. "Sądownictwo na Ziemi Tczewskiej. Zarys historii 1258 - 2020". - Publikacja jest próbą przystępnego dla każdego odbiorcy, p...